Hoppa till huvudinnehåll

Fullmäktige ger tummen upp för unikt bygge i Pargas centrum

Malmen i Pargas centrum
Pargas centrum som stadsbilden ser ut i dag. Tarmolahuset till höger i bild. Malmen i Pargas centrum Bild: Yle/Johanna Ventus malmen i pargas

Planerna på ett nytt affärs- och bostadshus på Köpmansgatan i Pargas centrum går vidare. Stadsfullmäktige gav planerna grönt ljus.

Stadsfullmäktige i Pargas godkände på tisdag ett markanvändningsavtal som gör det möjligt att ändra detaljplanen för ett område på Köpmansgatan i Pargas.

I första våningen ska affärs- och kontorsutrymmen placeras och ovanför dem bostäder. En parkeringshall planeras under jorden.

En skiss över det nya huset som planeras på Köpmansgatan 7 i Pargas.
Så här kan det se ut på Köpmansgatan i framtiden. Arkitektbild av Studio Puisto. En skiss över det nya huset som planeras på Köpmansgatan 7 i Pargas. Bild: Studio puisto/Heikki Muntola köpmansgatan 7

Idén om ett nytt hus på Köpmansgatan föddes i samband med Yles tv-program "Ett nytt Pargas" år 2014. Då var flera arkitekter på plats och gav sina visioner för hur Pargas centrum kunde utvecklas.

Nybygget skulle ersätta Tarmolahuset på Köpmansgatan 7. I nuläget finns bland annat pizzerian Venezia och resebyrån Forte i huset som byggdes på 1950- och 60-talen.

De gröna ville stoppa bygget

Planerna för Köpmansgatan togs upp i två olika punkter på tisdagens möte. De grönas Helena Särkijärvi ville remittera både punkterna då det planerade bygget enligt henne inte passar in i stadsbilden. Hon fick understöd av partikollegan Cornelius Colliander.

SFP:s Andreas Johansson lyfte fram att fullmäktige inte ska ta ställning till om bygget passar in i stadsbilden eller inte utan endast rösta för eller emot en ändring i detaljplanen. Samlingspartiets Ted Bergman i sin tur kommenterade att projekt av det här slaget inte får bromsas om man vill vända stadens negativa befolkningsutveckling.

I båda omröstningarna röstade fullmäktige för en fortsatt behandling med rösterna 34 mot 5 och godkände efter det detaljplanändringen.

Artikeln är uppdaterad 22.06.2016 kl. 06:32 med att rösterna på mötet föll 34 mot 5. Tidigare stod felaktigt 54 mot 5.

Läs också