Hoppa till huvudinnehåll

Sandviksstadion i Vasa får sitt konstgräs

Konstgräs rullas ut på sandviksstadion i Vasa.
Konstgräs rullas ut på sandviksstadion i Vasa. Konstgräs rullas ut på sandviksstadion i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman konstgräs,fotbollsplaner,sandviksstadion,Vasa

Just nu känns det inte alls som om vi skulle befinna oss i Vasa. Så säger VPS-tränaren Petri Vuorinen, då han på tisdag morgon tog en titt på arbetet med konstgräset på nya Sandviksstadion.

Arbetet med att rulla ut konstgräset inleddes på måndag kväll. På tisdag morgon var redan knappt halva planen täckt och till kvällen ska alla de fyra meter breda mattorna vara utrullade.

- Efter det ska fogarna limmas och ännu efter det ska kvartssand och gummigranulat strös ut på gräset, säger Toni Uusi-Pohjola på Wasacon.

Helt klar ska konstgräsplanen vara veckan efter midsommar. Första ligamatchen spelar VPS den 8 juli, då man gästas av FC Lahti.

- Som bäst finns här 70 byggjobbare på plats. Tidtabellen att få allt klart är tight, men allt går enligt planerna, säger Toni Uusi-Pohjola.

Petri Vuorinen
Petri Vuorinen Petri Vuorinen Bild: Yle/Roger Källman Petri Vuorinen,Vaasan Palloseura,vuorinen

"Ser ut som år 2016"

Debatten gick het då det begav sig: skulle den nya arenan ha konstgräs eller naturgräs? Förutom spelmässigt är det också en fråga om ekonomi... och klimat.

- Internationellt sett så ska det vara gräs, men här var vi bor så har vi ju ställt in våra matcher under våren (på grund av problem med naturgräset på Karlsplan), konstaterar Petri Vuorinen, ligalaget VPS' tränare.

Med den nya konstgräsplanen behöver man inte ora sig över om hemmaarenan är i spelskick eller inte. Därför är konstgräset bättre, säger han.

Själva fotbollsplanen är förstås central, men inramningen med läktare och faciliteterna för spelare och publik är också viktiga, konstaterar Vuorinen.

- Nu börjar vi få ett stadion som ser ut som år 2016, sammanfattar han.

På den nya stadion finns läktarna nära inpå planen. Publiken är nära och det borgar för "högtryck"

- Det betyder också att folket som kommer och tittar har lite ljud, ropar och sjunger, så blir det häftig inramning!