Hoppa till huvudinnehåll

Sex gränsbevakare dödades i bilbombsattack i Jordanien

Korpralen Omar Al-Hiyari som var medlem av Jordanien underrättelsetjänst var en av de fem som sköts ihjäl på måndag morgon. Han begravdes i staden Salt väster om Amman
Sex jordanska säkerhetsagenter skjöts ihjäl i ett flyktingläger för ett par veckor sedan. Både den och attacken idag misstänks ha varit en hämnd för Jordaniens medverkan i den USA-ledda koalitionen mot IS Korpralen Omar Al-Hiyari som var medlem av Jordanien underrättelsetjänst var en av de fem som sköts ihjäl på måndag morgon. Han begravdes i staden Salt väster om Amman Bild: EPA/STR Jordanien,terrorism

Åtminstone sex jordanska gränsbevakare har dödats medan fjorton skadades i en bilbombsattack som utfördes från den syriska sidan av gränsen.

En kraftig bilbomb exploderade tidigt i morse vid ett tillfälligt flyktingläger där tusentals syriska flyktingar väntar på tillstånd att komma över till Jordanien.

Den jordanska armén säger sig ha förstört flera fordon i Syrien, men är i övrigt förtegen om attacken.

Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för dådet, som var den senaste i en rad attacker mot jordanska säkerhetsstyrkor, både vid gränsen mot Irak och Syrien.

Fem jordanska säkerhetsagenter mördades tidigare den här månaden i ett palestinskt flyktingläger nära huvudstaden Amman.

IS misstänks

Jihadistgruppen IS kontrollerar omfattande områden i Syrien nära den jordanska gränsen.

Jordanien är en ledande medlem i den USA-ledda koalitionen mot IS har och har utfört flygräder mot jihadister i Syrien.

Jordanien är en ledande medlem av den internationella militärkoalitionen mot IS. Den jordanska armén firade nyligen hundraårsminnet av arabupproret i Jordanien
Jordanien är en ledande medlem av den internationella militärkoalitionen mot IS. Den jordanska armén firade nyligen hundraårsminnet av arabupproret i Jordanien Jordanien är en ledande medlem av den internationella militärkoalitionen mot IS. Den jordanska armén firade nyligen hundraårsminnet av arabupproret i Jordanien Bild: EPA/MUHAMMAD HAMED Jordanien

Även andra arabländer har utfört flygräder mot IS från en jordansk militärbas norr om Amman.

Jordanien har också militärbaser på sitt område där man utbildar syriska rebeller som kämpar mot IS.

Hundratals misstänkta jihadister har gripits i Jordanien under de senaste åren och tusentals jordanier har anslutit sig till radikala grupper som IS eller Jabhat al-Nusra.

Ny flyktingström

Det finns omkring 1,4 miljoner syriska flyktingar i Jordanien som har drygt 7,5 miljoner invånare.

Upptrappade strider i södra Syrien har under de senaste veckorna lett till en växande flyktingström till Jordanien, som har stängt de flesta gränsövergångar av säkerhetsskäl.

Tusentals flyktingar väntar i ingenmansland vid gränsen eftersom Jordanien befarar att det finns jihadister bland flyktingarna.

Blodigaste attacken vid syriska gränsen

Dagens attack var den blodigaste hittils vid gränsen mellan Syrien och Jordanien under det drygt fem år långa inbördeskriget i Syrien.

Attacken utförde nära flyktinglägret Ruqban som ligger i ett område där Syrien, Irak och Jordanien möts.

- Det är klar att attacken understryker hur utmanande vårt biståndsprogram är, säger Ariane Rummery som är taleskvinna för FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Både UNCHR och andra biståndsorganisationer har klagat över hur svråt det är för dem att nå flyktingar i ingemsnaland mellan Syrien och Jordanien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes