Hoppa till huvudinnehåll

Svenska FI bekräftar: Höjda kapitalkrav för Nordea

Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Nordeas huvudkontor i Stockholm. Bild: EPA/Jessica Gow Nordea,nordeas huvudkontor

Svenska Finansinspektionen bekräftar att Nordeas kapitalkrav så småningom kommer att höjas, men inte med 5-8 miljarder euro som Svenska Dagbladet skriver.

Svenska Finansinspektionen har nu reagerat på SvD:s uppgifter om att Nordea inte skulle ha tillräckligt med kapital i proportion till sin utlåning.

Svenska Dagbladet har kommit över en promemoria från Finansinspektionen och skriver att Nordea grovt har underskattat risken i sin utlåning till företagskunder och därmed bankens behov av kapital.

Promemorian är en del av ett fortlöpande tillsynsarbete, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande. En årlig bedömning av storbankernas kapitalbehov slutförs i september.

Enligt Finansinspektionen uppfyller Nordea de nuvarande kapitalkraven med marginal, men så småningom kommer kapitalkraven att höjas.

Kapitalkraven för Nordea höjs ändå inte med 5-8 miljarder euro som SvD skriver. Behovet av ytterligare kapital uppges vara "väsentligt lägre".

Från Nordeas håll uppger man att banken uppfyller alla kapitalkrav och att man är förvissad om sin förmåga att uppfylla kraven utan ytterligare kapital.