Hoppa till huvudinnehåll

Sverige godkände skärpta regler för asylsökande

Asylsökande på väg med färja från Kiel i Tyskland till Sverige i november 2015
Asylsökande på väg med färja från Kiel i Tyskland till Sverige i november 2015 Bild: EPA/CARSTEN REHDER Sverige,asylsökande (process),flyktingar

Sverige kommer i fortsättningen bara att godkänna tidsbegränsade uppehållstillstånd och anhöriginvandringen begränsas. Riksdagen godkände på tisdagen åtstramningarna i den svenska migrationspolitiken som nu ligger på EU:s miniminivå, skriver svenska medier.

Regeringens lagförslag klubbades igenom med marginal med rösterna 240 för och 45 emot. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet nådde en överenskommelse med en del av oppositionen redan förra hösten.

Den nya lagen ska gälla under en treårsperiod och träder ikraft den 20 juli. Syftet är att göra Sverige mindre lockande för asylsökande och kommer gälla alla som sökt asyl efter den 24 november 2015.

Huvudpunkterna i lagen är att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara huvudregel i stället för permanenta uppehållstillstånd. Permanenta uppehållstillstånd kommer ändå beviljas om en person kan försörja sig själv. Bara de som får uppehållstillstånd i tre år har möjlighet till familjeåterförening.

Men lagen har kritiserats hårt och Kristdemokraterna och Liberalerna avstod från att rösta, skriver SVT. Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade för sin del nej.

Människorättsorganisationer och biskoparna i Svenska Kyrkan har också kritiserat lagen och vädjade till riksdagsledamöterna att rösta nej eftersom de nya reglerna om familjeåterförening främst skulle drabba barnen.