Hoppa till huvudinnehåll

Franska regeringen gav efter - facken får demonstrera på torsdagen

Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris 14.6.2016
Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris 14.6.2016 Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris 14.6.2016 Bild: EPA/IAN LANGSDON demonstrationer,Paris,arbetsmarknadspolitik,Frankrike

Tidigare idag förbjöd fransk polis ett demonstrationståg mot regeringens arbetsmarknadsreformer som planerats till i morgon i Paris. Nu hävdes förbudet efter krissamtal mellan facken och regeringen.

I krissamtal med inrikesminister Bernard Cazeneuve kom facken överens om en alternativ rutt för torsdagens demonstrationståg. På så sätt kunde demonstrationsförbudet hävas. Det meddelade Philippe Martinez på onsdag eftermiddag. Han leder Frankrikes näststörsta fackliga CGT som står i spetsen för protesterna mot regeringens arbetsmarknadsreformer.

CGT:s orförande Philippe Martinez (17.6.2016)
CGT:s orförande Philippe Martinez CGT:s orförande Philippe Martinez (17.6.2016) Bild: EPA/IAN LANGSDON Confédération Générale du Travail,Philippe Martinez,Frankrike

Efter att polisen berättat om demonstrationsförbudet på morgonen höjdes många upprörda röster också inom det styrande Socialistpartiet där förbudet fördömdes å det starkaste.

Flera bedömare varnade genast för att demonstrationsförbudet kunde ha lett till ännu våldsammare sammandrabbningar än det våld man ville undvika genom att förbjuda demonstrationståget.

"Inget annat val"

Tidigare på onsdagen hette det att den franska polisen inte hade något annat val än att förbjuda demonstrationen.

Under den senaste stora demonstrationen mot arbetsmarknadsreformerna förra tisdagen skadades åtminstone 40 människor och tiotals greps. Det förekom regelrätta gatustrider mellan maskerade demonstranter och kravallpolis.

Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris 14.6.2016
Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Paris 14.6.2016 Bild: PA/IAN LANGSDON demonstrationer,kravaller,Paris,arbetsmarknadspolitik

Den franska regeringen meddelade tidigare i veckan att det skulle vara tillåtet med en demonstration på torsdagen - men inget demonstrationståg, eftersom man vill förebygga våld som präglat en del tidigare marscher.

Fackförbund under ledning av CGT gick inte med på någon "statisk" demonstration. De ville marschera.

Det är var det som förhandlingarna med polisen handlade om och det var de förhandlingarna som inte ledde till något resultat.

Säkerhetsstyrkorna "överbelastade"

Enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve är hotnivån i Frankrike "extremt förhöjd" för närvarande. Polisen och säkerhetsstykorna är överbelastade på grund av terrorhot och fotbolls-EM, bland annat. Av den anledningen måste gatuvåld i stil med det som förekom förra tisdagen undvikas.

De protesterande facken hotade att genomföra sin march i vilket fall som helst.

En maskerad demonstrant flyr polisens vattenkanon under demonstration i Paris 14.6.2016
En maskerad demonstrant flyr polisens vattenkanon under demonstration i Paris 14.6.2016 En maskerad demonstrant flyr polisens vattenkanon under demonstration i Paris 14.6.2016 Bild: EPA/IAN LANGSDON demonstrationer,kravaller,Paris,Frankrike,arbetskraftspolitik

Protester och strejker har pågått ända sedan i mars mot det reformpaket som president François Hollandes socialistregering genomdrivit. Reformerna är tänkta att göra arbetsmarknaden mer flexibel.

Det ska bland annat bli lättare för företag att säga upp anställda och att ha de anställda att jobba längre än 35 timmar i veckan.

Premiärminister Manuel Valls har sagt att det är otänkbart att skrota reformpaketet, protesterna till trots.