Hoppa till huvudinnehåll

Intensivt och högljutt i sista tv-debatten inför brexit-omröstningen

Huvuddebttörerna Boris Johnson och Sadiq Khan flankerade av sina meddebattörer. Kvällens stora stjärna Skottlands konservativa ledare Ruth Davidson i rött, tredje från vänster
Huvuddebttörerna Boris Johnson och Sadiq Khan flankerade av sina meddebattörer. Kvällens stora stjärna Skottlands konservativa ledare Ruth Davidson i rött, tredje från vänster Huvuddebttörerna Boris Johnson och Sadiq Khan flankerade av sina meddebattörer. Kvällens stora stjärna Skottlands konservativa ledare Ruth Davidson i rött, tredje från vänster Bild: EPA/JEFF OVERS / BBC Brexit,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU

Det brittiska rundradiobolaget BBC arrangerade på tisdag kväll den sista stora tv-debatten inför torsdagens folkomröstning om ett utträde ur EU.

Tre debattörer på bägge sidor diskuterade främst ekonomi, invandring och Storbritanniens ställning i världen.

Omkring 6 000 människor var på plats på Wembleyarenan i London där tonen tidvis var hätsk och högljudd mellan huvuddebattörerna, den förre och nuvarande borgmästaren av London - de konservativas Boris Johnson och arbetarpartiets Sadiq Khan.

Sadiq Khan anklagade sin företrädare bland annat för att ha "släppt loss projekt hat" i ett desperat försök att att vinna över väljare med att piska upp rädsla för invandring.

Lögner och skrämseltaktik

- Ni ljuger och ni skrämmer folk, sade Sadiq Khan och viftade med ett flygblad där man varnar för att Turkiet med sin muslimska majoritet kan bli EU-medlem.

- Du borde skämmas Boris, du ljuger om Turkiet för att få folk att rösta för att lämna EU, tillade Khan.

Johnson svarade med att det är folk som Khan som försöker skrämma folk med att ett utträde skulle skada den brittiska ekonomin.

- De säger att vi inte har något annat val än att buga inför EU. Vi säger att ni underskattar detta land och och vad det kan göra, sa Boris Johnson.

Skottlands konservativa ledare fick största applåderna

Johnsons partikamrat Skottlands konservativa ledare Ruth Davidson som vill stanna kvar i EU, var kvällens stora stjärna.

Davidson fick sina största applåder då även hon anklagade Johnson och hans allierade för lögner under kampanjen.

- De ljög om kostnaderna, de ljög om turkiskt medlemskap, de ljög om en europeisk armé för vi har vetorätt och de satte allt det här på flygblad. Det är inte bra nog, ni förtjänar sanningen, sade Ruth Davidson till publiken i arenan och vid tv-skärmarna.

Boris Johnson avslutade kvällen med att konstatera att om de som förespråkar brexit vinner folkomröstningen i morgon så blir torsdagen en ny självständighetsdag i Storbritannien.

Läs mera:

Rekordstort antal registrerade inför brexit-omröstning

Folkomröstningen om Storbritanniens eventuella utträde ur EU väcker stort intresse. Britterna röstar på torsdag om sitt framtida EU-medlemskap.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes