Hoppa till huvudinnehåll

Jobbmatchningen visade sig vara lyckad

Ilkka Kärkkäinen.
Ilkka Kärkkäinen fick jobb på Vasa stad. Ilkka Kärkkäinen. Bild: Yle/Sarah Karjalainen Ilkka Kärkkäinen,städning,städningsarbete,renlighet,Österbotten,Vasa

Jobbmatchningsprojektet inleddes vid Yrkesakademin i Österbotten vid årskiftet. Fram till nu har hälften av deltagarna fått sysselsättning. De flesta jobbar inom produktionen, transportbranschen eller inom vården.

Jobbmatchningen finansieras till största delen av EU. Den totala budgeten är 245 000 euro, kommunerna deltar med 49 000 euro. Kommunernas andelar i projektet är beräknade utgående från antalet arbetslösa i kommunen.

Långtidsarbetslösa ut i arbetslivet

Bakgrunden till projektet är en ny lag som ökar kommunernas kostnadsansvar för långtidsarbetsösa.

- Yrkesakademin sökte pengar och har hand om det här då vi har lång erfarenhet av vägledande utbildning, säger Nina Pihl som är projektledare.

Projektledare Nina Pihl
Nina Pihl Projektledare Nina Pihl Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik jobmatching

En av dem som hittat jobb på det här sättet är Ilkka Kärkkäinen i Vasa. Han var länge arbetslös och fick aldrig komma på några anställningsintervjuer.

Men efter att ha deltagit i jobbmatchning fick Ilkka napp. Han fick två jobberbjudanden och valde det bästa. Nu arbetar han för Vasa stad sedan maj.

- Jag gör putsnings- och rengöringsjobb, berättar Ilkka Kärkkäinen. Det här är ett bra och rörligt arbete, man behöver inte vara länge på samma plats.

Den här dagen tvättar han fönster i Vikinga skola.

Ilkka Kärkkäinen.
Ilkka Kärkkäinen Ilkka Kärkkäinen. Bild: Yle/Sarah Karjalainen Ilkka Kärkkäinen,Österbotten,Vasa

Marita Broman är projektarbetare i norra svenska Österbotten. Hon har 13 inskrivna och fyra har fått arbete, tillfälliga arbetsavtal visserligen men det är viktigt att få arbetslivserfarenhet.

Hjälp till både arbetsgivare och arbetssökande

- Vi försöker underlätta den här arbetssökningen för både arbetstagare och arbetsgivare, berätta Marita Broman. Vi går genom arbetsintervjuer, hur man söker arbetsplats, man kan gå på arbetsprovning och så vidare.

Var och en deltagare får skräddarsydd hjälp, för problemen varierar.

Alla är i olika situation och jag hjälper enligt kundens behov, säger Kristoffer Wörlund, som också är arbetar med det här projektet.

- Det kan vara brist på kunskap som är problemet, eller otur. Eller att man inte har tillräckliga ansökningspapper. Man kanske har för liten erfarenhet eller varit arbetslös länge, berättar Kristoffer Wörlund.

Wörlund säger att han hjälper med det han kan, men att det i slutändan är upp till den jobbsökande personen.