Hoppa till huvudinnehåll

Polen öppnar Smolensk-offrens gravar

Polens president Lech Kaczyński och hans fru Maria som dog i en flygolycka i Smolensk hedras utanför presidentpalatset i Warszawa.
Polens president Lech Kaczyński och hans fru Maria som dog i flygolyckan hedras utanför presidentpalatset i Warszawa. Polens president Lech Kaczyński och hans fru Maria som dog i en flygolycka i Smolensk hedras utanför presidentpalatset i Warszawa. Bild: / All Over Press Lech Kaczyński,Flygolyckan i Smolensk,Polen,presidenter

Kvarlevorna av president Lech Kaczyński och de övriga omkomna i flygkatastrofen 2010 ska undersökas. Polens åklagarämbete bestämde på tisdagen om öppning av offrens gravar.

Åklagarämbetets talesman Maciej Kujawski säger till nyhetsbyrån AP att gravöppningarna ska förrättas av polska och utländska experter vid en inte närmare preciserad tidpunkt.

Avsikten är att försöka reda ut vad som vållade olyckan, om vilken en hel del rykten är i svang bland polackerna.

96 människor miste livet, då ett polskt regeringsflygplan den 10 april 2010 kraschade strax före landningen i Smolensk i västra Ryssland.

Förutom president Lech Kaczyński och hans fru Maria omkom Polens vice utrikesminister Andrzej Kremer, centralbankens chef Sławomir Skrzypek och generalstabschefen Franciszek Gągor, samt flera parlamentsledamöter, militärer och företrädare för näringslivet.

Delegationen skulle delta i en minneshögtid för de 22 000 polska soldater som år 1940 mördades av den sovjetiska säkerhetstjänsten i Katyn nära Smolensk.

Förväxling av offer

Orsakerna till katastrofen har inte blivit definitivt fastslagna. Separata utredningar på polskt och ryskt håll nämner olika tänkbara skäl: den täta dimman, den mänskliga faktorn, ett tekniskt fel.

Polens nya högerregering, där den förolyckade presidentens tvillingbror Jarosław Kaczyński är premiärminister, beordrade tidigare i år att olyckan skulle utredas på nytt. En del medlemmar i regeringspartiet Lag och rättvisa har hävdat att olyckan var ett attentat, och att den orsakades av sprängämnen ombord.

Den polske presidenten Lech Kaczyński och 95 andra människor omkom i flygkatastrofen i Smolensk i april 2010.
Rester av flygplanet som störtade i Smolensk. Den polske presidenten Lech Kaczyński och 95 andra människor omkom i flygkatastrofen i Smolensk i april 2010. flygkatastrof

Jarosław Kaczyński har dessutom sagt att hans föregångare Donald Tusk, numera ordförande för Europeiska rådet, indirekt bär skuld till katastofen genom försumlighet.

Beslutet om en ny utredning innebär ytterligare belastning för förhållandet mellan Polen och Ryssland. Även om Lag och rättvisa inte direkt anklagar Ryssland för presidentens död, anser partiet att Kreml drog fördel av katastrofen.

Partiet har också kritiserat Ryssland för att förlänga utredningen och för att inte återlämna bevismaterial, som färdskrivarna. Både de svarta lådorna och hela flygplansvraket är fortfarande i rysk ägo, och Moskva menar att de inte kan återbördas förrän brottsutredningen slutförts.

De omkomnas kroppar fördes tillbaka till Polen i förseglade kistor, och begravdes utan att några undersökningar gjordes. Senare har nio av de omkomnas kvarlevor grävts upp, och i sex fall visade det sig att kropparna hade förväxlats.