Hoppa till huvudinnehåll

Posiva erbjuder Fennovoima experthjälp - men ingen slutförvaring

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Bild: Fennovoima energipolitik,Raseborg

Kärnavfallsbolaget Posiva erbjuder kärnkraftsbolaget Fennovoima experthjälp vad gäller slutförvaringen av använt kärnbränsle, men Posiva erbjuder inte i det här skedet Fennovoima slutförvaring av avfallet från reaktorn i Pyhäjoki.

Det framgår av ett pressmeddelande från Posiva och Fennovoima. Därmed utesluts möjligheten för Fennovoima att slutplacera sitt avfall från den kommande reaktorn i Pyhäjoki i den slutförvaringsgrotta som byggs i Olkiluoto - där kommer endast kärnavfall från Lovisa-verket och Olkiluoto att bevaras. Det är ett krav som Posiva hela tiden har fört fram.

Egen slutförvaring för Fennovoima

Fennovoimas alternativ är nu att bygga en egen slutförvaring, med hjälp av Posiva. Nu ska man börja utreda var det radioaktiva avfallet kunde placeras - i det gemensamma pressmedelandet nämns Euraåminne och Pyhäjoki.

Det är Posivas nygrundade dotterbolag Posiva Solutions som har ingått avtal med Fennovoima. Det gäller närmast expert- och planeringshjälp.

Avtalet mellan Fennovoima och Posiva Solutions innehåller också tillägget att avtalet gäller i tio år och att man efter det skilt kan avtala om hur följande skede kan förverkligas.

Fennovoimas slutförvaringsprojekt sträcker sig över flera decennier. Valet av ort för slutförvaring blir aktuellt på 2040-talet - och slutförvaringen inleds tidigast på 2090-talet.

Olii Rehn (C)
Olli Rehn Olii Rehn (C) Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Olli Rehn,Centern i Finland,näringsminister

Många turer återstår

Det är alltså fortfarande inte klart om Fennovoima får bygglov för kraftverket i Pyhäjoki. Fennovoima har inom utsatt tid lämnat in en plan om hur slutförvaringen ska skötas.

Ministeriet tar senare ställning till fortsatt behandling av absökan om att få uppförea kärnkraftverket.

Enligt arbets- och näringsminister Olli Rehn (C) är det just nu allra viktigast att Posiva och Fennovoima börjar samarbeta.

- Jag litar helt och fullt på att samarbetet kommer att utveckla sig mot en nationell lösning som är optimal både ur ekonomisk och säkerhetssynvinkel, säger Rehn.