Hoppa till huvudinnehåll

Putin: Ryssland "tvunget" att rusta mot aggressivt Nato

President Putin under kransnedläggningen till minnet av nazisternas invasion av Sovjetunionen i Kreml idag 22.6.2016
President Putin under kransnedläggningen i Kreml på onsdagen, till minnet av nazisternas invasion av Sovjetunionen. President Putin under kransnedläggningen till minnet av nazisternas invasion av Sovjetunionen i Kreml idag 22.6.2016 Bild: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO Vladimir Putin,Ryssland

Ryssland måste stärka sin stridsberedskap som ett svar på militäralliansen Natos "aggressiva" uppträdande i Rysslands närhet, sade Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen.

Putin höll ett tal inför det ryska parlamentet på onsdagen, 75-årsdagen för nazisternas attack mot Sovjetunionen. I talet beklagade han USA och Västeuropa för deras ovilja att upprätta ett "modernt, alliansfritt, kollektivt säkerhetssystem" tillsammans med Ryssland.

- Ryssland är öppen för diskussioner om den här centrala frågan och har mer än en gång visat sin vilja till dialog, men precis som på tröskeln till andra världskriget så får vi inga positiva reaktioner som svar, sade Putin.

Enligt honom har Nato - tvärtom - trappat upp sin aggressiva retorik och sina aggressiva handlingar i närheten av Rysslands gränser.

- Under de här omständigheterna är vi skyldiga att ägna särskild uppmärksamhet åt att stärka vår stridsberedskap, sade Putin.

Nato har stärkt den militära beredskapen i Polen, Estland, Lettland och Litauen efter att Ryssland annekterade Krim 2014.

För en dryg vecka sedan beslöt Nato att stärka närvaron i Polen och de baltiska länderna ytterligare från och med nästa år.

Läs också