Hoppa till huvudinnehåll

Storytel köper Norstedts förlag

Norstedts förlag finns i centrala Stockholm
Norstedts förlag finns i centrala Stockholm Norstedts förlag finns i centrala Stockholm Bild: imago/J Norstedts Förlagsgrupp,Stockholm

Det anrika svenska bokförlaget Norstedts köps upp av ljudboksföretaget Storytel. Det rör sig om en av de senaste årens största förändringar på bokmarknaden i Sverige.

Affären, som offentliggjordes på onsdagsmorgonen, är värd 152 miljoner svenska kronor (drygt 17 miljoner euro). Norstedts ägare Kooperativa förbundet (KF) säljer hela aktiestocken i förlaget till ljudboksföretaget Storytel, som nu etablerar sig som en storspelare i bokbranschen.

Storytel grundades 2005 och har cirka hundra anställda. Det är etablerat i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Holland och Polen.

I fjol köpte Storytel förlagsgruppen Massolit Media där bland annat förlaget B Wahlströms ingår.

Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag. Under en lång tid dominerade förlaget den svenska bokmarknaden i konkurrens med Bonniers.

I Norstedts Förlagsgrupp ingår också Rabén & Sjögren, som grundades 1942 och ger ut några av Sveriges främsta barnboksförfattare, till exempel Astrid Lindgren och Gunilla Bergström.

De senaste åren har Norstedts kämpat i motvind, och KF har beslutat sälja verksamheten. Flera anbud kom in under våren.