Hoppa till huvudinnehåll

Sverige: Macchiarini misstänkt för vållande till annans död

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini
Skandalkirurgen Paolo Macchiarini Skandalkirurgen Paolo Macchiarini Bild: EPA/CARLO FERRARO . Paolo Macchiarini,EPA

I Sverige misstänks nu den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada. Enligt Dagens Nyheter har han nyligen förhörts och delgivits misstanke om brott.

Brottsmisstankarna mot Macchiarini gäller operationer som utfördes åren 2011 till 2013 på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna. Det enligt kammaråklagare Anders Tordai som intervjuats av Sveriges radio.

- Det är frågan om dels implantat av syntetiska luftstrupar, dels en annan typ av operation, säger Tordai.

Enligt Tordai går det inte ännu att säga när ett eventuellt åtal kan väckas.

Om Macchiarini skulle dömas för grovt vållande till annans död så skulle han riskera sex år i fängelse.

Flera utredningar om forskningsfusk

Macchiarini rekryterades som gästprofessor vid Karolinska institutet år 2010. Han har bland annat opererat in konstgjorda luftstrupar på flera patienter - av vilka de flesta nu avlidit.

Utöver de nu aktuella brottsmisstankarna pågår också flera utredningar om fel och forskningsfusk, kopplade till Macchiarini.

Under början av 2010-talet var Macchiarini en hyllad kirurg. Han rekryterades av Karolinska institutet, KI, i Stockholm och fungerade där som gästprofessor och hade också en tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Han blev känd för att ha kommit på ett sätt att byta ut delar av patienternas luftstrupar mot konstgjorda delar av plast, klädda med stamceller från patienten.

Paolo Macchiarinis skandaloperationer med plaströr.
Paolo Macchiarinis skandaloperationer med plaströr. Bild: EPA/CARLO FERRARO Luftstrupe,Paolo Macchiarini,EPA

Mellan 2011 och 2013 gjordes tre luftrörstransplantationer på KS. Ytterligare fem personer opereras på andra sjukhus runt om i världen på samma sätt. År 2013 visade det sig att sex av åtta patienter som genomgått operationen har dött.

Macchiarini fick operationsförbud på KS men försvarades av KI och friades av KI:s rektor Anders Hamsten från misstankarna om forskningsfusk.

Efter en SVT-dokumentär om Macchiarini i januari 2016 fick både Macchiarini och Hamsten gå.