Hoppa till huvudinnehåll

Båtpolis: Det värsta är att dra upp drunknade människor

Michael Vaenerborg jobbar över midsommaren.
Kärleken till jobbet och havet gör att man orkar, säger polisen Richard Vaenerberg. Michael Vaenerborg jobbar över midsommaren. Bild: Yle/ Frida Lönnroos polis till sjöss

I hamnen i Jollas står poliserna Richard Vaenerberg och Jon Ahlgren. Här får en av Helsingforspolisens två båtar en sista finjustering.

Nu är både hon och poliserna färdiga för midsommarhelgen.

De vet vad som väntar, de har jobbat som båtpoliser i nästan tjugo år.

- På midsommarafton jobbar vi från 15 till 3 på morgonen. Jag skulle säga att vi kan hinner med minst 10-12 utryckningar under den tiden.

Fast vädret väntas bli ruggigt stoppar det inte midsommarfirare som vill till stugan. Men poliserna önskar ett lugnt veckoslut.

Michael Vaenerborg och Jon Ahlberg jobbar över midsommaren.
Richard Vaenerberg och Jon Ahlgren anser att de har ett tacksammare arbete än kollegorna på land. Michael Vaenerborg och Jon Ahlberg jobbar över midsommaren. Bild: Yle/ Frida Lönnroos jon ahlberg

Färre alkoholpåverkade

Till sjöss går promillegränsen vid 1,0 promille eller om båtförarens körförmåga bedöms som nedsatt.

- I teorin är lagen strängare än på land. Men min personliga åsikt är den att man inte ska leka med den regeln, säger Vaenerberg.

Han upplever att antalet fulla till sjöss har minskat genom åren.

- Jag kan inte säga helt vad det beror på, men folk har blivit mer medvetna om att inte dricka och köra. Eller så är de mer rädda för att bli fast.

Skippa nattbadet

Förutom att köra båt så finns det en annan sak som det talas för lite om. Människor som simmar när de är påverkade.

Signalerna om att kroppen är trött kommer inte fram till hjärnkontoret och därför drunknar man lättare, enligt Vaenerberg.

- Alkohol och vatten hör inte ihop överhuvudtaget. De ska inte kombineras.

Bästa kollegor till sjöss.
Teamwork. Vaenerberg och Ahlgren jobbar gärna och bra tillsammans. Bästa kollegor till sjöss. Bild: Yle/ Frida Lönnroos jon ahlgren

Det tyngsta i jobbet som båtpolis är just när Vanerberg drar upp drunknade människor ur havet. Det är alltid otroligt sorgligt, säger han.

Så till midsommarhelgen önskar han noll utryckningar, men gissningsvis kommer varken han eller hans kollega Jon Alhgren få en lugn stund till havs.