Hoppa till huvudinnehåll

Kenneth Levänens trafikmärke kan rädda liv på stugan

Kennet Levänens varningsskylt för grunt vatten i bruk
Skylten pryder väggen på Kenneths sommarstuga. Kennet Levänens varningsskylt för grunt vatten i bruk Bild: Kennet Levänen x3m

Dags att damma av printern, skaka om bläckpatronerna och gräva fram lamineringsapparaten - varje sommarstuga i de tusen sjöars land behöver en sådan här!

Så här sommartid pratas det mycket om skräckhistorier där någon avlägsen släkting eller familjebekant blivit förlamad efter att har hoppat med huvudet före i okänt vatten. Ja, mycket prat, men inga åtgärder. Helsingforsbon, programmeraren och hobbygrafikern Kenneth Levänen blev trött på allt prat och bestämde sig för att göra något åt saken - ett trafikmärke som varnar för grunt vatten och som nu ståtligt pryder väggen av hans sommarstuga.

Jag ritar tecknade serier … och trafikskyltar på fritiden.― Kenneth Levänen
Kennet Levänen
Kenneth Levänen jobbar som programmerare men sysslar med grafik på fritiden. Kennet Levänen Bild: Kennet Levänen x3m

Får ni mycket besök till er stuga?

- Vi brukar ha ganska mycket gäster. Under sommaren kommer det och går folk och de flesta vet att det är grunt vatten där, men alltid nu och då kommer det ett nytt ansikte och då är det alltid bra att påpeka.

Varför har du gjort skylten?

- Vi har en god vän vars pappa bröt ryggraden någon gång i början av 70-talet. Det har varit ett varnande exempel för mig själv att inte hoppa med huvudet före i okända vatten. Jag har alltid varit rädd att någon gäst eller barnen hoppar med huvudet före och skadar sig. Förnuftiga människor hoppar ju inte, men till exempel gäster som dricker lite alkohol eller barnen - inte tänker de alltid för när de hoppar, speciellt om de är vana med att det är okej att hoppa från egen brygga.

- Det var under vintern då jag bestämde mig för att göra en sådan skylt. Jag kom ihåg att Trafikverket har alla trafikmärken på sin hemsida, eftersom jag printat ut sådana till olika födelsedagskalas. Jag laddade ner filerna, klistrade och limmade lite och så blev den här varningsskylten till.

Kenneth tog inspiration av två officiella trafikmärken på Trafikverkets hemsida. En skylt där en bil kör i havet och en som berättar att det finns en simstrand.

Kenneth Levänen visar hur trafikverkets märken inspirerade honom till en varningsskylt för grunt vatten
Dessa två trafikmärken kombinerade Kenneth för sin varningsskylt för grunt vatten. Kenneth Levänen visar hur trafikverkets märken inspirerade honom till en varningsskylt för grunt vatten Bild: De två bilderna till vänster: Trafikverket. Bilden längst till höger: Kennet Levänen grunt vatten

Kenneth har fått tillstånd av Trafikverket att dela skylten med andra, men i och med att skylten inte är officiell får den inte synas från en väg.

Tycker du de här skyltarna borde bli officiella?

- Varför inte, nog skulle det vara bra på simstränderna att det på något sätt säger hur grunt det är. Men sen igen är det ju alltid bäst att gå i själv med fötterna före och kolla hur grunt det är. När man är säker på att där inte finns stenar och sådant så kanske man vågar hoppa.

Ladda ner din egen kopia av sommarens största hitvara för sommarstugan här - printa, laminera och voila!