Hoppa till huvudinnehåll

Med kärlek genom svår sjukdomstid

Allan Fib förklarades hjärndöd efter sin stroke
Allan Fib förklarades hjärndöd efter sin stroke Bild: Ilokuva Naukkarinen i kärlekens namn,Yle Fem,dokumentärprogram

Konstnärsparet Tizzi och Allan Fib anlände till Finland för 25 år sedan. Tizzi och hennes släkt hade fått lida i Ceausescus Rumänien. För åtta år sedan fick Allan en stroke och prognoserna ser inte bra ut. Hjärndöd är läkarnas diagnos, något som Tizzi inte vill godkänna.

På sjukhuset märker Tizzi att Allans lilltå rörs. Från det inleds en mångfacetterad process för att rädda Allan. Efter en kort sjukhusvistelse besluter Tizzi sig för att ta hem Allan där hon, tillsammans med dottern Marryam, börjar rehabilitera honom.

Relationerna inom familjen genomsyras av kärlek och i de svåra stunderna försöker man tränga undan uppgivenheten med glädje och humor.


Orginaltitel: Rakkauden nimeen (Finland 2015)
Dokumentären sändes första gången i Yle TV1 år 2015.
30 dagar på Arenan
Regi: Lasse Naukkarinen
Produktion: Ilokuva Naukkarinen

Dokumentärprojekt-filmer på Yle Fem

Under sommaren 2016 visar Yle Fem en rad utvalda dokumentärer som visats inom ramen för Yle TV1:s Dokumentärprojekt (Dokumenttiprojekti)
Dokumentärerna som visas är:

Kampanjen, Yle Fem torsdag 2.6.2016 kl. 22.00.
Dokumentärfilm av Tuukka Temonen om arbetsgruppen som ledde Sauli Niinistös presidentvalskampanj.

Monstermannen, Yle Fem torsdag 9.6.2016 kl. 22.00.
Berättelsen om en medelålders man bakom en monstermask, om vägen till toppen och ner igen, om Tomi Putaansuus försök att hålla vid liv fantasivärlden som han skapade som barn.

Norr om Eden, Yle Fem torsdag 16.6.2016 kl. 22.00.
En dokumentär kärleksfilm om par som har ett passionerat förhållande till trädgårdsskötsel.

I kärlekens namn, Yle Fem torsdag 23.6.2016 kl. 22.00
Konstnären Allan Fib drabbades av stroke för åtta år sedan och konstaterades hjärndöd. När hans lilltå rörde sig inledde hans fru Tizzi en lång process för att rädda honom.

Att bli jag, Yle Fem torsdag 30.6.2016 kl. 22.00
Tre unga kvinnor har gemensamt att de skriver bloggar om det egna livet; de kämpar med det egna jaget och det moderna samhällets alla krav. Hur hitta vägen mot acceptans av den egna ofullkomligheten?

Min morfar Mäntyranta, Yle Fem torsdag 7.7.2016 kl. 22.00
Längdåkaren Eero Mäntyranta var en hjälte vars prestationer finländarna kände till. Mäntyrantas dotterson Viktor kände en annorlunda morfar. En hurdan skidlegend hittar Viktor i Eero Mäntyranta?

Läs också