Hoppa till huvudinnehåll

Norsk expert kommenterar fotbollsmyter: är hörna verkligen en bra målchans?

Englands Wayne Rooney på väg mot hörnflaggan i matchen mot Wales.
Englands Wayne Rooney på väg mot hörnflaggan i matchen mot Wales. Englands Wayne Rooney på väg mot hörnflaggan i matchen mot Wales. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Wayne Rooney

I sommarens EM-turnering har stämningen stigit bland både spelare och supportrar då ett lag har lyckats vaska fram en hörna. Är det befogat eller befängt att vara förväntansfull?

Inför slutspelsmatcherna, där det dessutom förmodligen kommer att spekuleras om både straffsparkar och straffsparkstävlingar, har det norska public service-bolaget NRK talat med en statistikexpert.

Norges fotbollslandslag kvalificerade sig inte för EM-turneringen i Frankrike, men däremot tycks norrmännen ha koll på fotbollsstatistiken. Kenneth Wilsgård jobbar med analys och teknologi för kompetenscentret Norsk toppfotboll och hjälper dessutom det norska fotbollslandslaget med fotbollsanalyser.

NRK har bett Wilsgård kommentera vanliga fotbollsmyter.

Laget som får inleda en straffsparkstävling har en fördel.

Sant. Laget som inleder straffsparkstävlingen har i snitt 60 procents chans att vinna, sade Wilsgård om en studie som innefattat 2000 straffsparkar i 200 straffsparkstävlingar.

Nederländerna inledde straffsparkstävlingen men Argentina fick jubla när laget vann och tog sig till VM-final 2014.
Nederländerna inledde straffsparkstävlingen men Argentina fick jubla när laget vann och tog sig till VM-final 2014. Nederländerna inledde straffsparkstävlingen men Argentina fick jubla när laget vann och tog sig till VM-final 2014. Bild: ITAR-TASS/ Valery Sharifulin Argentinas herrlandslag i fotboll

Hörna är en bra målchans?

Falskt. En kandidatavhandling vid Norges Idrettshøgskole avslöjade att 25 av 668 hörnor, det vill säga 3,7 procent eller var 27:e hörna, resulterade i mål vid VM-turneringen 2014. En undersökning i den norska ligan som innefattade hela åtta säsonger kom däremot fram till att endast var 39:e hörna resulterade i mål.

Bör spelaren som fälls själv slå straffen?

Det spelar ingen avgörande roll. Enligt Wilsgård har det gjorts många stora undersökningar i ämnet. Dessa visar att sannolikheten för att straffen sitter inte påverkas av om spelaren som slår straffen själv blivit fälld.

Läs mer om de tolv fotbollsmyterna som analyserats på NRK:s webbplats.

Läs också