Hoppa till huvudinnehåll

Röstningen är igång i Storbritannien – mycket jämnt visar ny mätning

Ett par nunnor lämnar en vallokal i samband med folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap.
Ett par nunnor lämnar en vallokal. Ett par nunnor lämnar en vallokal i samband med folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap. Bild: EPA/HANNAH MCKAY Brexit,Storbritannien,nunnor,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU

I Storbritannien är den historiska folkomröstningen i full gång. Miljoner britter röstar i dag för att lämna EU eller stanna i unionen. Vallokalerna i Storbritannien har varit öppna sedan klockan sju i morse lokal tid. De sista opinionsmätningarna tyder på en oerhört jämn omröstning.

Enligt en webbenkät av analysföretaget Populus vill 55 procent av britterna stanna kvar i EU medan 45 procent vill lämna unionen. Populus publicerade sin mätning på Twitter och uppger att 4 700 personer tillfrågades om hur de tänker rösta i tisdags och igår fram till midnatt.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt en annan ny opinionsmätning stöder 52 procent stanna-sidan, medan 48 procent vill lämna EU. Den mätningen har gjorts av brittiska forskningsinstitutet Ipsos MORI på uppdrag av tidningen Evening Standard. 1 592 personer tillfrågades i tisdags och igår.

Enligt Financial Times sammanställning av flera olika opinionsmätningar vill 47 procent stanna kvar i EU och 45 procent tänker rösta för brexit, det vill säga ett utträde ur EU. Stanna-sidan verkar alltså ha ett litet övertag.

Cameron: Rösta för att stanna

Storbritanniens premiärminister David Cameron, som hör till remain-sidan (de som vill stanna kvar i EU), röstade tidigt i morse.

Storbritanniens premiärminister David Cameron med frun Samantha lämnar vallokalen efter att ha röstat i folkomröstningen om landets EU-medlemskap.
David Cameron med frun Samantha lämnar vallokalen. Storbritanniens premiärminister David Cameron med frun Samantha lämnar vallokalen efter att ha röstat i folkomröstningen om landets EU-medlemskap. Bild: EPA/HANNAH MCKAY Brexit,Storbritannien,David Cameron,Samantha Cameron,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU,Vallokal,politiker,Förenade kungarikets premiärminister,folkomröstning

"Rösta för att stanna – så att våra barn och barnbarn får en ljusare framtid" skriver Cameron på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Hans största rival, Londons förra borgmästare Boris Johnson som alltså är anhängare av leave-sidan (de som vill lämna EU) sade igår att det här är ”sista chansen att reda ut det här”.

Lätt val för Londonbor

Utanför vallokalerna i Brixton i södra London finns både åsikter för och emot. Patricia är trött på att beslutsfattarna i Bryssel bestämmer över Storbritannien.

– Jag tycker det är viktig att vi får vårt land tillbaka så att vi kan gå tillbaka till det vi en gång var, kommenterar Patricia för Svenska Yle.

Patricia vill att Storbritannien lämnar EU.
Patricia vill att Storbritannien lämnar EU. Patricia vill att Storbritannien lämnar EU. Bild: Daniel Olin/Yle Brexit,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU,Storbritannien,väljare,val (samhälleliga händelser)

För Shane och Randy är valet lätt. Storbritannien har allt för mycket att förlora vid ett utträde ur unionen.

– EU kommer med många fördelar och om vi lämnar kommer vi att gå bakåt och bli ett mycket mindre land i världen och i Europa, säger Randy.

Varför vill du stanna kvar?

– För att jag känner mig europeisk, jag har europeiska värderingar och jag kan inte se fördelarna med att lämna. Så enkelt är det, säger Shane.

Röstar färre på grund av regnet?

Intresset för att rösta i omröstningen är stort. Antalet registrerade väljare är rekordhögt, 46,5 miljoner. Men regnet gör det svårare för folk att ta sig till vallokalerna och skyfallen kan påverka valdeltagandet.

Nattens åskväder i Storbritannien har nämligen övergått till ösregn och flera britter på väg för att rösta möts av översvämningar och lokala skyfall.

Grå moln över Themsen i London.
Grå moln över Themsen i London. Bild: Yle/ Daniel Olin London,Themsen

I London och i sydöstra Storbritannien har det regnat kraftigt och till eftermiddagen utlovas mer regn. I huvudstaden London förväntas det regna i dag lika mycket som under en månad. Det regnar som mest i de områden där det bor flest invånare som vill bli kvar i EU.

Skylt som visar vägen till vallokalerna i Storbritannien.
Skylt som visar vägen till vallokalerna i Storbritannien. Bild: EPA/HANNAH MCKAY Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU,Storbritannien,folkomröstningar,val (samhälleliga händelser),väljare,Brexit

Röstningen pågår hela dagen och vallokalerna stänger vid midnatt finsk tid. Vallokalsundersökningar görs inte, så först när rösterna börjar räknas kan man förutspå hur det går, det vill säga om Storbritannien blir kvar i EU eller inte.

Slutliga resultatet väntas i morgon bitti.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes