Hoppa till huvudinnehåll

Så undviker du drunkningsolyckor i sommar

Johanna Dikert låtsas att drunknar, skärmdump
Drunkningsdöden är stillsam, tyst och snabb. Johanna Dikert låtsas att drunknar, skärmdump simning,drunkning

Drunkningsdöden är stillsam, tyst och snabb. En person som håller på att drunkna är för orkeslös för att vifta mer armarna eller ropa på hjälp. Övetro på våra simkunskaper, dumdristiga beslut och att vi simmar ensamma är vanliga orsaker till att vi dras under ytan.

Det här säger Niko Nieminen som utbildar livräddare på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund (FSL). Han berättar hur en drunknande människa egentligen beter sig och hur man ska göra om man behöver rädda någon.

Hur vet jag om någon håller på att drunkna?

Drunkning ser inte ut som på tv. Människor tror ofta att man skriker på hjälp och viftar med armana. Det som på riktigt händer är att man använder all kraft för att hålla andningsvägarna ovanför ytan, säger Niko. Det kan se ut som om man kliver upp och ner på en trappstege. Att drunkna går väldigt fort. Det kan ta från några sekunder upp till tio minuter. Det är extra viktigt att ha koll på barn hela tiden då de är i vattnet och inte vända ryggen till.

Hur räddar man någon som är i nöd?

Niko berättar att det på FSL har en minnesregel som förkortas L-LHR.
L: Larma. Om ni är flera ber du någon annan ringa 112 annars är det det första du gör själv innan du börjar hjälpa den nödställda.
L: Lugna ner. Lugna ner den nödställda, berätta att hjälp är på väg. Lugna ner dig själv. Om du är hysterisk blir det svårare för dig att rädda den andra.
H: Hjälpmedel. Ta det första bästa du hittar som kan fungera som en “förlängd arm” mellan dig och den nödställda. Det kan vara en simring, en plastdunk med korken på, en badmadrass, vad som helst som flyter.
R: Rädda. Rädda från land med hjälp av hjälpmedel om det går. Undvik att själv gå ut i vattnet om du inte absolut måste, eftersom det är farligt. Tänk på din egen simkunnighet och din egen säkerhet innan du hoppar i.

Räddning utan hjälpmedel

Bedöm dina möjligheter att rädda, överskatta inte dig själv. Går du i vattnet utan något som helst hjälpmedel är det viktigt att du inte simmar direkt mot den nödställda. Risken finns att personen tar tag i dig och drar dig under vattnet. Simma ett par meter ifrån och närma dig personen bakifrån. Prata lugnande med personen. Ta ett stadigt grepp bakifrån över bröstet och under armen på personen och se till att andningsvägarna är ovanför vattenytan. Du kan tänka dig greppet som ett bilbälte. Ta sedan tag i nacken, håret eller handleden när du bogserar den nödställda i land. Simma tillbaka på rygg eller sidosim. Tänk på att hela tiden se till att den nödställdas ansikte är ovanför vattenytan. Kolla personens andning när ni är på torra land. Om personen andas men är medvetslös, lägg den i framstupa sidoläge. Om personen inte andas börja då med hjärt- och lungräddning.

Mycket handlar om sunt förnuft

De allra flesta som drunknar i Finland är medelålders män. Ofta handlar det om en övetro på sina simkunskaper vilket kan leda till att vi simmar för långt ut och så får vi kramp. Vissa inser inte heller utmaningarna med att simma i havet jämfört med att simma i simhall.
Ganska långt handlar det om sunt förnuft. Niko påpekar också att alkohol och bad inte hör ihop. Alkohol försämrar vår omdömesförmåga ytterligare och kan till och med göra att vi tappar simförmågan helt och hållet.

Så här kan du förhindra en drunkningsolycka

  • Simma inte ensam. Ha koll på varandra och om du går ensam ut i vattnet se till att någon vet var du är och kan se dig från stranden.
  • Simma längs med stranden och på ett djup där dina fötter når botten.
  • Ha flytväst på barn som leker nära vattnet.
  • Ha alltid flytväst på i båten.
  • Om någon faller ur båten är det säkrare om den stannar i vattnet och tar tag i båten medan den andra ror i land. Risken finns annars att ni båda faller i om ni försöker få upp den som fallit i.
  • Tala med barnen om vattensäkerhet. Förklara hur viktigt det är att ha koll på varandra och att inte gå simma utan att berätta det för någon. Ha saker på stranden som kan användas som hjälpmedel och öva gärna på att rädda varandra ur vattnet.
  • Alkohol hör inte ihop med simning och båtliv.

I snitt drunknar 150-200 finländare per år. Flest drunkningsolyckor sker på sommaren och den dystraste helgen brukar vara midsommaren.

Mera information om vattensäkerhet hittar du på viisaastivesilla.

Nyligen publicerat - X3M