Hoppa till huvudinnehåll

Smält midsommarens grillkorv i Sibboskogarna

Skog i Kimito
Arkivbild. Skog i Kimito Bild: Jon Hautamäki skogsstig

På söndagen löps det traditionella Midsommarloppet i Box i Sibbo. Man kan gå eller springa 4 kilometer, 6,5 kilometer eller 11,5 kilometer.

Midsommarloppet är det sista av de fyra loppen som ingår i den så kallade Sibboringen. Motionärer som deltagit i alla loppen, från det första loppet Nevasrundan till det sista Midsommarloppet, får en stor medalj att hänga runt sin hals.

På söndagen är det dags för Midsommarloppet i Box, närmare bestämt i Skattåkerberg. Då samlas allt från vanliga motionärer som bara vill ta en bensträckare i skogen till elitidrottare som slipar löpsteget.

Eftersom man kan välja mellan tre olika banor, 4 kilometer, 6,5 kilometer eller 11,5 kilometer, finns det nåt för alla smaker.

Arrangören är föreningen Vänner av hembygden i sydöstra Sibbo. Föreningens ordförande Patrik Lindblad berättar att många har deltagit i förberedelserna inför loppet.

– Rutterna är planerade och på lördagen kör vi ut skyltarna och märker ut banan med kalk och plastband.

Många vill springa på midsommarhelgen

Årets Midsommarlopp är det 37:nde i ordningen och Lindblad säger att det är det populäraste loppet i hela Sibboringen.

– Det verkar inte finnas särskilt många andra lopp i huvudstadsregionen under midsommarhelgen och därför har folk säkert tid att komma till Sibbo.

Dessutom brukar man som motionär få myror i benen av att sitta still alltför länge. Efter två lediga dagar vill de flesta ut och röra på sig.

Midsommarloppet brukar gå till på samma sätt varje år, men det är också en del av charmen. Intresset för tävlingen har legat på stabila 200 deltagare.

Njut av skogen

Man behöver inte vara en inbiten löparfantast för att vara med och njuta av loppet. Om man känner sig lite tung i magen av all grillkorv man ätit under midsommarhelgen, går det alldeles utmärkt att promenera runt den 4 kilometer långa banan och njuta av barrdoft och skogens lugn.

Men man kan också ha turen att stöta på elitlöpare i löpspåret: till exempel vann orienteraren Otto Simosas Midsommarloppet ifjol.

Största delen av loppet, oberoende av vilken bana man väljer, löper man i skogen. Det innebär en varierande terräng, några backar och förstås frisk skogsluft. Och förstås en del svettdroppar!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland