Hoppa till huvudinnehåll

Tolkisvägens trafikljus fungerar slumpmässigt

Cyklist korsar skyddsväg.
Korsningen mellan Tolkisvägen och Bofinksvägen är besvärlig Cyklist korsar skyddsväg. Bild: Yle/Hanna Othman cyklister,alkrog i borgå,trafikljus,trafik,korsningar (plats),vägkorsning

I den senaste omröstningen av Nyfiken på Östnyland fick Micki Kuljus fråga flest röster. Yle Östnyland gav sig ut för att reda ut den problematik han lyfte fram.

I korsningen av Tolkisvägen och Bofinksvägen i Borgå fungerar inte trafikljusen som de ska.

- När man kommer längs med Tolkisvägen och ska korsa Bofinksvägen så är trafikljuset i regel alltid rött, trots att biltrafiken som löper parallellt har grönt, säger Micki Kulju som ofta cyklar i korsningen på väg till jobbet.

Bil kör i korsningen av Tolkisvägen och Bofinksvägen i Borgå.
Det här är problemet: grönt för trafiken längs Tolkisvägen men rött för trafiken på lättleden. Bil kör i korsningen av Tolkisvägen och Bofinksvägen i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman nyfiken på östnyland

Kulju har märkt att många vill undvika att stanna, och viker därför av lättleden längs Tolkisvägen. De cyklar femtio meter österut och korsar Bofinksvägen där istället.

- Det är en uppenbar trafikrisk. I korsningen med trafikljusen har bilarna väjningsskyldighet, men vid det andra övergångsstället är cyklisten väjningsskyldig.

Övergångsstället på Bofinksvägen i Borgå.
Längre bort ligger övergångsstället som folk hellre använder då ljusena alltid visar rött. Övergångsstället på Bofinksvägen i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman bofinksvägen,skyddsvägar,gator
Cyklist korsar övergångsställe, bil väjer.
Cyklisten är väjningsskyldig på övergångsstället. Cyklist korsar övergångsställe, bil väjer. Bild: Yle / Hanna Othman bofinksvägen,trafiksäkerhet,cyklister

En likadan korsning finns en bit ifrån, i korsningen mellan Tolkisvägen och Ishockeyvägen. Där har Kulju inte märkt några problem med trafikljusen, men där är trafikljusen splitternya.

Tolkisvägen och lättrafikleden som går längs med.
Både Tolkisvägen och lättrafikleden intill är vältrafikerade. I bakgrunden korsningen vid Ishockeyvägen. Tolkisvägen och lättrafikleden som går längs med. Bild: Yle / Hanna Othman nyfiken på östnyland,Borgå,gator,vägar,gång- och cykelbanor,cykelvägar,trafik

Medan Yle Östnyland står och pratar med Micki Kulju i korsningen märker vi att en kvinna från Borgå stads kommunteknik står och följer med trafikljusen.

Innan Yle Östnylands reporter lämnade redaktionen slog vi en signal till kommunteknikchefen Kari Hällström för att höra om han känner till att det finns något fel i korsningens ljus. Det gör han inte, men tydligen ser han det som viktigt att trafikljusen fungerar som de ska och har genast skickat iväg någon för att kolla dem.

Trafikljus som visar röd gubbe.
Enligt Kulju visar trafikljusen för ofta röd gubbe. Trafikljus som visar röd gubbe. Bild: Yle / Hanna Othman trafikljus,skyddsvägar,nyfiken på östnyland

Vi frågar kvinnan från staden om hon märkt något underligt med ljusen. Det har hon inte, allt fungerar som det ska. Micki Kulju vill ändå inte släppa ärendet och förklarar för kvinnan hur han upplevt ljusen.

Vi ser först hur ljusen ändras precis som de ska, men följande gång de ska bli gröna och trafiken börjar susa förbi, förblir ljusen ändå röda.

Nu har vi fått kvinnan från Borgå stad övertygade om vår sak, om att trafikljusen i korsningen mellan Gammelbacka och Pepot har en egen vilja.

Hon lovar utreda ifall trafikljusen ibland låter bli att byta till grönt trots att de är programmerade att göra så. Hon säger att det kan bero på att tekniken är gammal, och ska genast försöka byta en komponent ifall det skulle hjälpa.

En kvinna reparerar trafikljusen vid ett övergångsställe.
Aija Pelkonen från Borgå stad byter ut en komponent i trafikljusen. En kvinna reparerar trafikljusen vid ett övergångsställe. Bild: Yle / Hanna Othman kommunteknik,Borgå

Micki Kulju som ställde frågan om ljusen är glad att någon från kommuntekniken äntligen tar hans fråga på allvar. Han säger att han redan för ett år sedan meddelade kommunen om felet, men då trodde ingen på honom.

Micki Kulju på sin cykel i korsningen av Tolkisvägen och Bofinksvägen.
Micki Kulju är glad att han ställde Nyfiken på Östnyland en fråga, som dessutom genast löstes då medierna blandades in. Micki Kulju på sin cykel i korsningen av Tolkisvägen och Bofinksvägen. Bild: Yle / Hanna Othman bofinksvägen

Medan vi stått och tittat på trafikljusen har de åtminstone några gånger upprepat felet med att de inte byter om till grönt.

En del cyklister ignorerar totalt ljusen och cyklar mot rött, medan de flesta åker omvägen där det inte finns ljus, men där cyklisterna är skyldiga att väja. Något som inte alla verkar känna till.

En man cyklar mot rött.
En cyklist ignorerar det röda ljuset. En man cyklar mot rött. Bild: Yle / Hanna Othman cyklister,cykelvägar,trafiksäkerhet,tolkisvägen,korsningar (plats)

Kommunteknikchefen Kari Hällström tror att det kan vara ett fel i programmeringen av trafikljusen.

- Ibland räcker det med att stadens anställda startar om systemet för att det ska fungera som det ska igen.

Hällström hälsar att alla som märker att något trafikljus inte fungerar som det ska i Borgå gärna får ta kontakt med Kompassen under kontorstid eller räddningsverket under andra tider på dygnet.

Läs också