Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en NHL-draft och hur går spektaklet till?

NHL-klubbarna vill veta allt före de väljer spelare. Här mäts Patrik Laines räckvidd.
NHL-klubbarna vill veta allt före de väljer spelare. Här mäts Patrik Laines räckvidd. NHL-klubbarna vill veta allt före de väljer spelare. Här mäts Patrik Laines räckvidd. Bild: All Over Press Patrik Laine

Auston Matthews, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi är namnen på de flesta ishockeyentusiasters läppar. På lördagsmorgonen finsk tid har NHL-klubbarna redovisat sina val.

NHL-draft?

NHL-draften är en tillställning som årligen arrangeras i slutet av juni. Klubbarna i den nordamerikanska proffsligan NHL får i tur och ordning lägga beslag på unga och lovande ishockeyspelare.

När en spelare har blivit reserverad av en klubb har klubben ensamrätt att teckna kontrakt med spelaren.

När ordnas NHL-draften?

Draften ordnas i Buffalo i en fullsatt arena mellan den 24 och 25 juni. Natten till lördag finsk tid ordnas den första draftomgången med start klockan 02.00 finsk tid.

Under lördagen draftas de sex (2–7) sista omgångarna. Den andra draftdagen börjar klockan 17.00 finsk tid.

Vem kan draftas?

Spelarna som kan draftas måste fylla 18 år senast den 15 september 2016. De allra flesta spelarna som draftas är 18 år gamla och tillgängliga för draften för första gången.

Äldre spelare kan också draftas. Henrik Borgström från HIFK, som fyller 19 år i augusti, var tillgänglig för ett år sedan men blev inte vald av något lag. Efter en stark säsong förväntas Borgström nu draftas tidigt, eventuellt redan i den andra omgången.

Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16
Henrik Borgström i HIFK. Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16 Bild: Yle/Kristian Karlsson yle sporten

Vem får välja vem?

För att jämna ut klasskillnaderna mellan lagen i NHL är principen att den föregående säsongens sämsta lag väljer först och det bästa laget sist.

För att NHL:s sämsta lag i slutet av säsongen inte ska kunna spela till sig en framskjuten draftposition ordnas numera ett draftlotteri. I draftlotteriet lottades i våras de tre första draftvalen ut.

Samtliga 14 lag som inte tar sig till slutspelet deltar i lotteriet. Ju sämre tabellposition, desto fler lotter har laget. Grundseriens sämsta lag hade störst chans (20 procent) att få välja spelare först.

Grundseriejumbon Toronto Maple Leafs vann årets draftlotteri och får därför välja först. Winnipeg Jets draftar som tvåa och Columbus Blue Jackets som trea.

I de sju draftomgångarna deltar samtliga 30 NHL-lag. Totalt skulle alltså 210 spelares namn ropas upp under veckoslutet i Buffalo. Arizona Coyotes har i år ett extraval (53.) och därför draftas 211 spelare under veckoslutet.

Även om samtliga lag ursprungligen har tilldelats ett draftval i varje omgång är det inte givet att alla lag väljer spelare i samtliga omgångar. NHL-draftvalen är nämligen en attraktiv handelsvara.

I spelaraffärer ingår ofta draftval, vilket innebär att lagen kan byta till sig draftval. Sommaren 1999 lyckades Vancouver Canucks klubbledare Brian Burke trixa till sig val nummer två och tre. Därefter reserverade han tvillingarna Daniel och Henrik Sedin.

Henrik och Daniel Sedin utmanade Saku Koivu i ishockey-VM 1999 en månad innan de blev draftade av Vancouver Canucks.
Henrik och Daniel Sedin utmanade Saku Koivu i ishockey-VM 1999 en månad innan de blev draftade av Vancouver Canucks. Henrik och Daniel Sedin utmanade Saku Koivu i ishockey-VM 1999 en månad innan de blev draftade av Vancouver Canucks. Bild: EPA/YURI KADOBNOV Henrik Sedin,Daniel Sedin,Saku Koivu

I sommar har det spekulerats om att Edmonton Oilers vill byta bort sitt fjärdeval i den första omgången i ersättning mot en redan etablerad back.

Hur rankas spelarna?

Varje NHL-klubb har en avdelning som analyserar juniorspelare under säsongen. Vissa scouter finns i Europa och andra i Nordamerika. Inför draften gör klubben sedan en samlad bedömning över hur klubben internt rankar de spelare som står till förfogande i draften. Listorna är topphemliga.

NHL-scouter bevakar en juniormatch mellan Tjeckien och USA.
Scouter bevakar en juniormatch mellan Tjeckien och USA. NHL-scouter bevakar en juniormatch mellan Tjeckien och USA. Bild: EQ Images / All Over Press nhl-scout

I draften har klubbledningen det sista ordet. Vissa klubbledare vill själva fatta besluten, medan andra ger stort ansvar till scouterna på gräsrotsnivå.

Klubbarna har olika filosofier och värdesätter olika egenskaper. Vissa förlitar sig på statistik, andra på personkännedom.

Oftast tillämpar NHL-klubbarna BPA-strategin (Best Player Available) och väljer helt enkelt den bästa tillgängliga spelaren. I undantagsfall kan NHL-klubbarna välja att frångå den principen, speciellt om det finns en positionsobalans i laget.

Om ett lag har många bra backar, men har brist på anfallsspelare, kan en anfallsspelare som betraktas vara aningen mindre lovande än en tillgänglig back, gå före i kön.

Hur går draften till?

I den första omgången går klubbarnas representanter turvis upp på scenen och berättar för en fullsatt arena vilken spelare de väljer att drafta. De flesta toppjuniorerna finns på plats och äntrar scenen när deras namn ropas upp.

Det tidskrävande TV-spektaklet håller på under den första omgången som går av stapeln under fredagskvällen lokal tid.

Under draften sitter klubbarna vid sina egna bord. Telefonlinjerna går ofta heta under draften när klubbarna i sista stund försöker göra draftbyten för att få just de spelare som de är ute efter.

Hoppa över Twitterpostning

Se ett Youtube-klipp från sommaren 2015 då Columbus Blue Jackets förde diskussioner om en sen affär tidigt under den första draftomgången.

Columbus och lagets finska General Manager Jarmo Kekäläinen lyckades ändå reservera spelaren som de var ute efter, backen Zach Werenski, som åttonde spelare.

Efter den första dagen går det snabbare. De fem återstående rundorna avverkas under lördagen.

Vad händer efter draften?

Att bli draftad behöver inte leda till någonting, utan det får först betydelse när en spelare tecknar ett NHL-kontrakt.

Även om NHL-klubbarna numera är betydligt duktigare än tidigare på att analysera spelarna, har en tidigare tumregel varit att varje klubb kan vara nöjd om den årligen lyckas reservera en spelare som gör en lång NHL-karriär.

NHL-spelare delas in i tre olika grupper: ELC (Entry Level Contract), RFA (Restricted Free Agent) och UFA (Unrestricted Free Agent) som regleras via kollektivavtalet CBA.

Unga spelare tvingas alltid först teckna ett nykomlingskontrakt (ELC) som för de unga spelarna ofta är tre år långt. Grundlönen för ELC-spelare i NHL är begränsad till högst 925000 dollar per säsong.

När nykomlingskontraktet löper ut blir spelaren en begränsad fri agent (RFA). Det innebär att laget som äger spelarens NHL-rättigheter bibehåller möjligheten att förlänga kontraktet med spelaren. Om spelaren skulle välja att byta klubb kan den tidigare klubben vara berättigad till märkbar kompensation.

När en spelare har spelat sju säsonger i NHL eller fyllt 27 år blir spelaren en obegränsad fri agent (UFA). Då kan spelaren fritt förhandla med vilken NHL-klubb som helst och välja den klubb som passar spelaren bäst.

Kopplingen mellan den draftade spelaren och klubben som har draftat spelaren begränsas alltså till högst sju säsonger. Därefter är det helt upp till spelaren att bestämma om en fortsättning i klubben är aktuell.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport