Hoppa till huvudinnehåll

Värmebölja eller ösregn? Ta en titt på midsommarvädret från åren som gått

Fotocollage med midsommarbilder
Fotocollage med midsommarbilder Bild: YLE/Malin Ekholm midsommar,midsommarafton,fotografier,väderlek

Vi har kartlagt hurdant vädret har varit på midsommarhelgen i Svenskfinland. Här kan du kolla väderobservationer från tolv mätpunkter vid kusten.

Appen har uppgifter om midsommaraftonens och -dagens högsta temperatur och dygnsnederbörd. Datan kommer från tolv av Meteorologiska institutets mätstationer längs med kusten.

Här kan du kolla hur midsommarvädret har varit nära dig under olika år. De tidigaste uppgifterna är från midsommaren år 1986. Regnmängder mäts inte vid alla väderstationer.

Artikeln fortsätter nedanför appen.

Välj väderstation

Appen visar tydligt hur varierande vädret kan vara. År 2013 var det över 20 grader varmt på nästan alla väderstationer, vilket är den varmaste midsommaren hittills under 2000-talet.

Följande år hade vi den kallaste midsommaren på hela 2000-talet. Då var det inte varmare än 14 grader på någon av de elva väderstationerna.

Yles meteorolog Anne Borgström
Meteorolog Anne Borgström. Yles meteorolog Anne Borgström Bild: Yle/Jyrki Valkama Anne Borgström,meteorologer,Yle

Yles meteorolog Anne Borgström förklarar varför midsommarvädret är så pass varierande.

- Typiskt är att sommaren brukar ta sitt grepp kring midsommar eller i de sista dagarna av juni, då går vi mera tydligt in i ett sommarväder.

Slutet av juni är alltså en brytningspunkt för vädret. I maj kommer det ofta in kalla vindar från Ishavet. Sedan pågår en kampen mellan varma och kalla luftmassor i juni eller så har sommarvädret redan börjat.

- I värsta fall är vi ännu kvar i det kyligare vädret kring midsommar. I år har vi fått förkänning av sommarvärme, vi hade ju högsommarvärme redan i maj, berättar Anne Borgström.

Anne Borgström om årets midsommarväder

Yles meteorolog Anne Borgström berättar att det har varit utmanande att göra väderprognosen inför midsommar i år.

- Det har varit verkligt kämpigt den här midsommaren. Igår såg det ännu ut som att ett nederbördsområde som närmar sig sydkusten kommer in först på kvällen på midsommarafton, men nu ser det ut att komma in redan på förmiddag. På dagen regnar det ganska allmänt på sydkusten, temperaturen är kring 20 eller litet under. Genast norr om regnområdet är det betydligt varmare och i stora delar av landet kommer midsommarafton att vara en ganska vacker dag. Lappland får regn- och åskskurar och främst i östra Finland så blir det regnskurar, men överlag blir det en helt hygglig midsommarafton.

På kvällen eller senast på natten drar ett nytt regnområde ändå in västerifrån och det blir ganska ostadigt i stora delar av landet. På midsommardagen på lördag är det delvis ombytta roller som gäller då det kan vli vackert vid sydkusten.

- Det kommer åskskurar men det blir samtidigt varmare. På lördag är det rätt vackert och varmt i Södra Finland, med en liten risk för regn- och åskskurar. I inlandet kan det vara ihållande regn. Också i väster kommer solen att titta fram, det är ostadigt ännu på förmiddagen och kommer kanske någon skur ännu på eftermiddagen men det blir vackrare under lördagens lopp.

Söndagen verkar bli en vacker och verkligt varm dag i nästan hela landet, men sedan följer det åter ostadigt väder nästa vecka.

Kallaste midsomrarna i Österbotten

Under 2000-talet var det kallast midsommaren 2009 och 2014. Vid väderstationen Kallan utanför Jakobstad var maxtemperaturen på midsommaraftonen 2014 bara 8,1 grader. Det är den lägsta maxtemperatur som uppmätts under midsommarhelgen vid stationerna på hela 2000-talet .

Överlag har Kallan det kyligaste midsommarvädret under 2000-talet. Bara 2010 var det över 20 grader varmt, alla andra år har temperaturerna hållit sig under 15 grader, vilket för det mesta har varit kyligare än på andra håll.

Också på de två andra väderstationerna i Österbotten; Kristinestads fyr och Bredskäret i Korsnäs utanför Vasa har midsomrarna varit svalare än i övriga Svenskfinland.

- Västra och Norra Finland har lätt ännu den kalla luftmassan framför sig och har ofta nattfrost ännu i juni. Finland är ett långt land och Ishavet är så pass nära norrut. Havet och sjöarna påverkar också temperaturen väldigt mycket, säger Borgström.

Vädret kan följaktligen variera mycket beroende på om man befinner sig vid havet eller en bit inne i landet.

- Om vinden går passligt söderifrån i Södra Finland och framför allt om det sen kommer in dimma så kan det lätt under samma dag kännas höstigt och kallt ute på Kajsaniemi som är en udde, jämfört med Tusby där det kan vara högsommarvärme eller i alla fall sommarväder. Om man tänker på västkusten så har vi självklart samma fenomen där, så stora lokala skillnader har vi nog, konstaterar meteorolog Anne Borgström.

Midsommaren 2014 var maxtemperaturen för de väderstationer vi har jämfört i medeltal bara 13 grader på midsommarafton och 12 grader på midsommardagen.

Det ger år 2014 titeln Svenskfinlands kallaste midsommar hittills under 2000-talet. År 2009 var det också kallt, maxtemperaturens medeltal var då 13 grader på midsommarafton och 14 grader på midsommardagen.

Mätinstrument för nederbörd och snödjup vid väderstationen i Tvärminne Bild: YLE/Tove Virta väderstation

S:t Karins slog värmerekord 2013

Vill man inte frysa kan det alltså vara bra att inte ge sig ut till havs. De väderstationer som har uppmätt det varmaste midsommarvädret finns på torra land.

Svenskfinlands varmaste midsommar på 2000-talet firades i Åboland 2013. Då var det hela 25,3 grader varmt vid väderstationen S:t Karins Yltöinen som ligger söder om Pikis.

Också 2005 och 2010 var det varmare än vanligt under midsommarhelgen, inte bara i S:t Karins utan vid alla väderstationer.

I Kajsaniemi i Helsingfors har kvicksilvret ofta stigit över 20 gradersstrecket under midsommarhelgen. År 1999 var maxtemperaturen i Kajsaniemi över 27 grader både på midsommarafton och -midsommardagen.

Sådana värmeböljor är ändå sällsynta under midsommarhelgen. Det vanligaste midsommarvädret på stationerna längs med kusten är 15-19 grader varmt och uppehåll.

Risk för regn

Det har regnat under mer än hälften av midsomrarna på 2000-talet om man ser till dygnsnederbörden.

Då bör man ändå komma ihåg att också enstaka skurar och regn som faller på natten ger utslag i regnmängden för dygnet fast det i övrigt kan ha varit uppehållsväder.

Av någon anledning har det oftare regnat på midsommaraftonen än under midsommardagen.

I Kajsaniemi i Helsingfors har det regnat elva av sexton midsomrar på 2000-talet. I S:t Karins som ju kunde stoltsera med det varmaste vädret har det regnat på midsommaraftonen under nio av sexton år.

År 2002 regnade det på midsommarafton i hela södra Finland men det höll upp på midsommardagen. Midsommardagen 2002 var varm och solig.

2012 var däremot midsommardagen väldigt blöt, det regnade mellan 8 och 31 mm vid stationerna i södra Finland. 31 mm uppmättes i Hangö Tvärminne på midsommardagen 2012.

Torrast har det varit på Åland. Vid Jomalby väderstation har det regnat bara under fyra midsommaraftnar på 2000-talet.

Meteorologiska institutet har samlat historiska uppgifter om midsommarvädret i hela landet på sin webbplats (på finska).

När midsommarvädret slog fel

Midsommarvädret är ett givet samtals- och nyhetsämne. Anne Borgström minns särskilt en midsommarprognos som slog slint för många år sedan.

- Det var för ett antal år sedan då jag jobbade som frilansmeteorolog på TV-nytt. På torsdag såg vädret ut att bli vackert över midsommar och jag berättade gladeligen om det vackra midsommarvädret och åkte själv ut till Nötö i Skärgårdshavet där vi njöt av en vacker och varm midsommar. När jag kom tillbaka från midsommarfirandet så visade det sig att det hade regnat i nästan hela landet. Då var det nog många som kom och sade att väderprognosen blev helt fel, säger Anne Borgström.

Dela gärna med er av era egna väderminnen från midsomrar som har varit i kommentarsfältet nedan! Om du har väderbilder från midsommar kan du tagga dem med #ylemidsommar på Instagram.