Hoppa till huvudinnehåll

Dramatiskt på marknaderna - pundets värde rasar kraftigt

Turbulent på marknaden.
Turbulent på marknaden. Bild: EPA/KIYOSHI OTA Brexit

Brexit-omröstningen har skakat om finansmarknaderna ordentligt under natten och morgonen.

Pundet har sjunkit till rekordlåga nivåer, framförallt gentemot dollarn. Marknadsreaktionerna har också varit aggressiva på de asiatiska marknaderna, till exempel i Japan.

Om man jobbar med ekonomiska frågor så kan man ha svårt att frigöra sig från det ekonomiska tankesättet att det inte var ekonomiskt rationellt för britterna att lämna EU.― Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia.

Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger att svängningarna beror på att marknaden ända fram tills i natt var ganska säker på att Storbritannien skulle rösta för att stanna i EU.

- Tidigare under veckan reagerade marknaderna kanske överdrivet kraftigt på att det såg ut som om Storbritannien skulle stanna i EU. Pundet steg verkligt mycket men nu har det vänt, säger Schauman.

- Hur kunde analytikerna ha så fel?

- Om man jobbar med ekonomiska frågor så kan man ha svårt att frigöra sig från det ekonomiska tankesättet att det inte var ekonomiskt rationellt för britterna att lämna EU. Det som träder fram är att det var ett känslomässigt val och inte ett val som baserade sig på ekonomiska fakta.

- Om du skulle sammanfatta nattens händelser på marknaden med tre ord, vilka skulle de vara?

- Nedåt, nedåt nedåt, säger Schauman.

Finlands ekonomi påverkas av politiska reaktioner

Schauman säger att det i nuläget är svårt att förutse vilka de långtgående konsekvenserna blir för världsekonomin.

- Väldigt mycket beror nu på de politiska reaktionerna under de kommande dygnen. Marknaderna lever sitt eget liv, de reagerar snabbt men reaktionerna försvinner också snabbt. Nu handlar det främst om politik, säger Schauman.

Schauman säger att de beräkningar som gjordes på förhand pekade på att effekten på Finland ekonomi skulle bli liten.

- Det baserade sig ändå på att marknadsreaktionerna skulle bli ganska små och korta. Om det här leder till ytterligare spekulationer om EU:s framtid och vi ser en kedjerörelse av andra länder som också vill ordna omröstningar kan vi se större effekter på Finlands ekonomi, säger Schauman.

Under morgonen har både det franska högerextrema partiet ledare Marine Le Pen och den högerextrema nederländska politikern Geert Wilders jublat över resultatet och krävt omröstningar om EU-medlemskapet.

- Den här politiska instabiliteten talar för att också euron kommer att fortsätta försvagas mot dollarn. Det är dollarn som är kung i det här scenariot eftersom det här är hela Europas problem, inte bara Storbritanniens, sammanfattar Schauman.

Heidi Schauman, ekonom på Nordea
Heidi Schauman är chefsekonom på Aktia. Heidi Schauman, ekonom på Nordea Bild: Matias Uusikylä heidi schauman

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes