Hoppa till huvudinnehåll

Landslagskocken från Karis bjuder på sommarens grilltips

Samuel Mikander är med i kocklandslaget.
Kocklandslaget har sitt träningskök i Pumpviken i Karis. Samuel Mikander är med i kocklandslaget. Bild: Yle/Christoffer Westerlund finska kocklandslaget

Jag lägger endast fettsprängt på grillen. Det säger landslagskocken Samuel Mikander bestämt. Gör som Kariskocken så slipper du biffar som smakar som torra skosulor.

Det gäller att bränna fett och komma i topptrim inför de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Ungefär samma sak gäller för kocklandslaget som deltar i matlagningens olympiska spel i oktober. Samuel Mikander finlirar nu i landslagsköket.

- Nu är vi inne på detaljnivåer. Det gäller att jobba dubbelt hårdare, säger krögaren Samuel Mikander som är delägare i restaurang Köttkontrollen.

När den här matglada Karisbon talar om detaljer är det verkligen små saker han är inne på.

- Just nu handlar det om exakta mängder gram som vi väger. Det handlar om hur vi får ut den bästa smaken av en enskild morot.
Skip Instagram post


De olympiska spelen i matlagning ordnas i Tyskland i oktober. Direkt efter sommarsemestrarna kommer träningarna att intensifieras. Landslaget kommer att träffas tre gånger i månaden.
Jag lägger endast fettsprängt på grillen.

Det gäller att finslipa både kunskaperna och knivarna. Skillnaden mellan vinnare och förlorare är hårfin.

- Det är detaljerna som avgör om du är en bra eller en otroligt bra kock, säger Mikander som siktar på guld i matlagnings-OS.

Hemlig OS-meny

Trots den hungriga Sundströms skjutjärnjournalistik lyckas redaktören inte pressa fram menyn.

- Vi har jobbat på menyn i flera månader. Vi kan den och vi kommer att komma långt med rätterna. Men jag kan inte avslöja den, säger en hemlighetsfull Samuel Mikander.

Grilltips

Trots att Samuel Mikander har fullt upp med sin vardag som krögare i Karis, och som medlem av kocklandslaget, hinner han grilla och ge några enkla tips.

Även du som läser det här har kanske öppnat ditt folieknyte och sett att de grillade grönsakerna är vattniga.

- Sticker du hål i paketet eller har du knytet tätt packat, undrar Mikander och menar förstås att du ska sticka några hål i folieknytet.

Hans tips är att slå två, tre små hål i paketet så kommer överloppsångan ut, men effekten med knytet hålls kvar.

Skippa sega sulan

Ibland kan biffen bli torr och seg som en sula i en gammal Nokia-stövel. Samuel Mikander är medveten om riskerna och förespråkar fetthaltiga produkter.

- Jag lägger endast fettsprängt på grillen. Fettet håller köttet saftigt, säger han bestämt.

Med fettsprängt menar landslagskocken till exempel entrecote, kassler eller grissida.

En biffko på en äng
Entrecote kommer från ryggen. En biffko på en äng Bild: Yle/Petri Kärenlampi, Sxc.hu yttre file

Korv går också bra att grilla, men Mikander skippar mjöliga massproduktionskorvar.

- Jag bojkottar billiga korvar. Det ska nog vara riktigt köttiga korvar. Helst med grova bitar i, lite som chorizo.

Champinjoner i ett folieknyte. Bild: Yle/Marcus Nordström champinjoner

Allt på grillen behöver inte vara kött. Du klarar dig också med vegetarisk mat, menar han.

- Fyll svampar med färskost eller blåmögelost. Själv tänker jag grilla sparris och en lite tunnare och mindre broccoli. Jag blandar ihop dem med gräddfil, citron, salt och peppar. Det blir en härlig grillsallad av det.

Gasgrill i ett stressat samhälle

Kocken Samuel Mikander har inte mycket till övers för gasgrillen. För honom är det kolgrillen som gäller.

- Jag tror gasgrillen kom när samhället blev stressat, säger han och låter som en filosof.

Han håller med om att gasgrillen är bekväm, men mycket mer än det är den inte.

- Visst, du behöver tid med en kolgrill. Du tänder eld och väntar på den perfekta glöden. Men det lönar sig, du får mångfaldigt ut av det.

Den perfekta glöden får du om du låter kolen brinna ut och väntar tills den fått ett vitt täcke på sig.

Äppel och ost i stället för klassiska gräddtårtan

Efter att du fyllt magsäcken med salt är det dags för det söta. Jordgubbstårtan hör förstås till sommaren, men Samuel Mikander bjuder på ett annat gott och lätt recept.

- Fyll äpplen med mascarponeost. Strö på rostade nötter och häll tjinuskisås på. Det här kan du sedan grilla i dina folieknyten. Men kom ihåg att picka några hål i paketet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland