Hoppa till huvudinnehåll

Midsommarfest i Helsingfors säljer slut - urban midsommar lockar allt fler

Midsommardansar i staden lokkar alltmera människor.
Midsommardans i stan lockar allt fler människor. Midsommardansar i staden lokkar alltmera människor. Bild: Julius Konttinen, We Love Helsinki we love helsinki,midsommar

Staden dör på midsommaren, har helsingforsborna länge sagt. Men nu verkar allt fler vilja fira midnattssolen i stan.

Om man inte planerar sin midsommar på förhand kan man bli utan biljetter till festen. Till exempel det första midsommarevenemang som ordnas på Lonnan i Helsingfors skärgård har nått enorm popularitet.

I år kan man fira midsommar bland annat på Lonna.
I år kan man fira midsommar bland annat på Lonnan. I år kan man fira midsommar bland annat på Lonna. Bild: (c) Lonna Lonna,Helsingfors,Skärgård

- Vi litade på ju på evenemangets attraktion, men en sådan här popularitet var nog överraskande, och fredag ser redan ut att vara utsåld. Det är tydligt att det finns behov av ett midsommarevenemang som det här, berättar evenemanget Stadin Juhannus promotor Feniks Willamo.

Vy från Miinamakasiinit på Lonna där det  firas i år midsommar.
Vy från magasinen på Lonnan där det firas i år midsommar. Vy från Miinamakasiinit på Lonna där det firas i år midsommar. Bild: (c) Lonna Lonna

Något för alla

Bastu, midsommareld och -dans kan man ju uppleva i fred på sommarstugorna.

Andrea Jansson från turistbyrån Visit Helsinki, vad erbjuder staden i år?

- I år har vi väldigt mycket alternativt program för de som vill stanna i Helsingfors och uppleva något som inte är så traditionellt, till exempel midsommarfestivalen på ön Lonnan. Sen finns det också en två dagar lång minifestival i Tavastia i Helsingfors med mycket musik.

En två dagar lång musikfestival gäller säkert inte familjer med barn. Vad finns det för dem då?

- Om man vill fira en mer traditionell midsommar skulle jag rekommendera till exempel midsommareldarna på Fölisön eller på Rönnskär som är väldigt trevliga platser för barnfamiljer.

Urban midsommarbrasa.
Urban midsommarbrasa Urban midsommarbrasa. Bild: Rinna Härkönen / YLE midsommarbrasa

Schlager och bastubad

Visit Helsinki har statistik som visar att i tio års tid har Helsingfors besökarmängd under juni vuxit ungefär fyra procent. Helsingfors har blivit en mer populär plats att fira midsommar. Det har Timo Santala från We Love Helsinki också märkt. Midsommarevenemanget Juhannustanssit som har ordnats redan i åtta år har blivit större och större.

- De senaste åren har Juhannustanssit expanderat till en tre dagar lång fest. Varje år har besökarmängden vuxit med hundratals personer, så vi har varit tvungna att skaffa nya lokaler. I år på midsommaren firar vi på Kuudes Linja, Kaiku och Stidilä. Vi har också två stora terrasser, Kuistinen och Koistinen. Vi väntar över tusen besökare per kväll.

Varje år har besökarmängden vuxit med hundratals personer, så vi har varit tvungna att skaffa nya lokaler.― Timo Santala, We Love Helsinki

Trots att ännu fler vill stanna i stan för midsommaren finns det en traditionell aspekt i den också. Bastun värms och gammaldansk musik spelas.

- På Juhannustanssit hörs det traditionell finländsk schlager, alltså valser, tango, jazz och fox, vild twist och lössläppt rock'n'roll, lovar Santala.

Tips för en urban midsommar

Flera ställen håller öppet under midsommarhelgen. Läs mera på turistbyråns sajtVisit Helsinki.

För musikälskare
Stadin juhannus (ön Lonnan)
Tavastias midsommar 2016 (Urho Kekkonen gatan 6)

För bastutomtar
Arla bastu (Karlsgatan 15)
Kulturbastun (Hagnässtranden 17)
Kotiharju bastu (Åstorgsgatan 1)
Löyly (Ärtsholmsstranden 4)
Sauna Hermanni (Tavastvägen 63)
Cafe Kuusijärvis bastu (Hanaböle Träskvägen 3, Vanda)

För barn
Midsommareldar på Fölisön och Rönnskär
Borgbacken (Tivoligränden 1)
Heureka (Kungsvägen 7, Vanda)
Leksaksmuseet (Sveaborg)
Äventyrsparken Korkee (Blåbärslandsstigen 2)

Midsommardans
Borgbackens nöjesfält (Tivoligränden 1)
We Love Helsinki -midsommardans (Tavastvägen 13 och Ekogatan 4)
Helsinki-Pavi (Furumovägen 6, Vanda)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen