Hoppa till huvudinnehåll

Sixten Korkman: Folk röstade mot eliten och globaliseringen

Sixten Korkman
Sixten Korkman Bild: Yle Sixten Korkman

De ekonomiska effekterna av resultatet i den brittiska EU-folkomröstningen är dramatiska på kort sikt, säger ekonomiprofessor Sixten Korkman.

Korkman förutspår att Storbritannien exempelvis kommer att förlora sin AAA-klassificering, det vill säga landets kreditvärdighet sjunker.

Pundet har redan försvagats mer än någonsin förr under de tre senaste decennierna. Också aktiemarknaden befinner sig i utförsbacke.

- Pengar söker sig till skyddshamnar. Det gäller för guld, det gäller för stabila staters lån, säger Korkman i en intervju till Yle Uutiset.

Storbritannien beräknas också gå miste om investeringar och det förlorar många högavlönade arbetsplatser inom banksektorn.

"Britterna själva förlorar mest"

Enligt Korkman är det en omvälvande politisk händelse med långtgående konsekvenser att britterna röstade för att lämna unionen. Enligt honom är de politiska konsekvenserna större än de ekonomiska.

- Ekonomin repar sig nog - det här är inget dråpslag för vare sig världens eller Europas ekonomi.

- Men detta är en händelse som gör att ett betydande land som är större än sig självt krymper till ett land mindre än sig självt och mister värdefullt inflytande, beskriver Korkman resultatet.

Enligt Korkman kommer resten av Europa att lida en aning av det brittiska utträdet, men i långa loppet saknar det större betydelse för Europa eller för världsekonomin.

Korkman tror att många britter som röstade för brexit kommer att bli bittert besvikna.

Rösterna föll 51,9 procent för att lämna EU och 48,1 procent för att stanna i unionen i folkomröstningen i torsdags.

"Folk upplever att de inte blir hörda"

Korkman säger att resultatet avspeglar den bitterhet som finns hos många av britterna om att ha blivit eftersatta i globaliseringens tryck.

- Det har skurits i de offentliga anslagen. Det har kommit invandrare som många är rädda för och som man tänker att far iväg med alla pengar. All denna bitterhet har nu fått sitt utlopp.

Enligt Korkman kommer människor att märka att brexit inte leder till bättre förhållanden, att problemen inte berodde på EU-medlemskap, utan att de bottnade i djupare liggande faktorer.

- Det var en omröstning mot eliten, mot globalisering, mot Europeiska unionen. Det var en populistisk åsiktsyttring som avspeglar bitterhet i enlighet med tidens anda. Andan finns också i Finland, Frankrike och USA.

Ursprunglig artikel Esa Koivuranta/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes