Hoppa till huvudinnehåll

Tid är A och O för en hästägare

Polishäst i Tomtbacka
Polishäst i Tomtbacka Bild: Katriina Ylönen ridande polisen

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägarna inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för att ha olika djur. Nu i tur är hästen.

- En häst är ett svårt husdjur. En häst väger 500 kilo eller mer och om den ställer sig på tvären har du inte så mycket att säga som människa, säger hästägaren Jessica Grönlund, som ridit enda sedan hon var fyra år gammal.

Vad är det som krävs? Så här svarar Jessica:

Vad är det som krävs av en hästägare? Tiden, pengarna och flexibiliteten, det vill säga att du är beredd på att vad som helst kan hända och att dina planer kan ändras. Och så behöver du vänner eller en sambo som står ut med att du är i stallet hela tiden.

Hur mycket pengar lägger du ut på dina hästar per månad? Ungefär 500-600 euro per häst. Sedan kan det alltid hända något åt hästen och veterinärräkningar kan bli stora, så ungefär 4 000 euro extra kan vara bra att ha.

Hur mycket tid lägger du ner på din häst per dag? De dagar jag jobbar från klockan åtta till fyra så går det kanske fyra till fem timmar. Men har jag en ledig dag och vi är på tävlingar eller borta en hel helg så blir det dygnet runt. Men i snitt några timmar per dag.

För tillfället äger Jessica en häst och har en till låns. Trots att hästen är ett krävande husdjur påminner Jessica om att förhållandet till hästen påminner om förhållandet till ens hund.

- De följer en vart man går och de har jättestor respekt och tillit till människan.

Både dyrt och tidskrävande

För att skaffa en häst behöver man först och främst pengar.

- En häst kan kosta allt från 2 000 upp till 30 000–40 000 euro, beror på hur fin tävlingshäst du vill ha, det vill säga för vilket syfte du vill ha en häst.

Enligt Jessica finns det också billiga hästar och hästar som folk skänker bort för att de inte klarar av den, inte har tid eller helt enkelt äger för många hästar. Hon har själv köpt sina hästar som ganska oskolade och de har kostat under 10 000 euro.

Uppehälle är också dyrt och så kan det alltid dyka upp tråkiga överraskningar som kan leda till väldigt höga veterinärräkningar. Jessica poängterar ändå att det långt handlar om hur man prioriterar och vad man lägger sina pengar på.

Folk kan inte förstå hur det tar tre timmar i ett stall med en häst på en sandplan.

Men det som är ännu dyrbarare enligt Jessica är din tid. Det är väldigt tidskrävande att ha en häst och Jessica lägger ner flera timmar per dag på hästarna.

- Folk kan inte förstå hur det tar tre timmar i ett stall med en häst på en sandplan. Då man anländer till stallet ska man söka hästen från hagen och sedan ska den skötas och ridas och efter ridningen ska den igen skötas. Sen ska man tvätta all utrustning och blanda maten, över lag se till att allt är bra för nästa dag. Det tar tid.

Vill du tävla så krävs det alltid lite mera. Men om det bara handlar om en hobbyhäst så är den jättenöjd med bara mer grundläggande skötsel som frisk luft, vatten, en stor hage och kompisar, menar Jessica.

Lever i sin hästbubbla

Jessica anser sig själv vara lyckligt lottad då hon jobbar i skift. Det innebär en hel del nattarbete och mycket kvällstillägg vilket i sin tur betyder mer pengar och tid för hästarna.

Ibland när man träffar hästmänniskor skulle man villa prata om någonting annat än hästar.

Jessica tillbringar alltså största delen av sin lediga tid i stallet och på tävlingsplatser. Hon har mycket vänner från stallet och inom ridsporten. Fördomen om att hästägares liv till största delen kretsar kring just hästar stämmer enligt Jessica.

- Ibland när man träffar hästmänniskor skulle man villa prata om någonting annat än hästar. Det blir lätt en hel del hästsnack.

"Pappa betalar" inte

Jessica trivs ändå bland hästmänniskor och beskriver sig själv och andra hästägare som ansvarstagande och tävlingsinriktade.

- Men fördomarna om att hästmänniskor är snobbar, att de vet allt, att de pratar skit om andra, är dominanta och att pappa betalar stämmer absolut inte, säger Jessica.

Jag tror att vi hästmänniskor ändå är redo att gå ganska långt för våra hästar.

Också hästägare blir ibland tvungna att överge sina hästar på grund av brist på tid, pengar, kunskap och intresse.

Enligt Jessica handlar det om folk som inte är så medvetna om kostnaderna. En häst i sig själv är inte en så dyr investering men i det långa loppet handlar det om en hel del pengar, påminner Jessica. Det är också vanligt att folk köper en häst som är alldeles för svår för dem och så märker de att de inte klarar av den, berättar Jessica.

- Jag tror att vi hästmänniskor ändå är redo att gå ganska långt för våra hästar. En bekant sålde skog för att ha råd med veterinärräkningarna som gick på långt över 12 000 euro.

Det är inte heller så där bara att sälja vidare sin häst.

- Man märker att vissa hästar är jättebekanta med sina ägare. De känner till exempel igen ens röst. Jag hade tidigare en häst som kände igen min bil. När bilen rullade in på gårdsplanen så gick den redan fram till grinden och så gnäggade hon där att hej kom och sök mig från hagen. De känner nog igen människor och fäster sig vid en.