Hoppa till huvudinnehåll

Island väljer president mitt i fotbollsyran

Isländska fotbollsfans under EM i Frankrike 2016.
Isländska fotbollsfans under EM i Frankrike 2016. Isländska fotbollsfans under EM i Frankrike 2016. Bild: EPA/GEORGI LICOVSKI flagga,Island,Europamästerskapet i fotboll 2016,Islands flagga,solglasögon,glädje

Island håller presidentval efter ett år kantat av skandaler och regeringskris. Om trenden i opinionsmätningarna håller i sig blir historieprofessorn Gudni Th. Jóhannesson landets president, efter Ólafur Ragnar Grímssons tjugo år i ämbetet.

Mitt i fotbollsyran som råder på Island efter landslagets framgångar i EM, ska landet hålla presidentval. Det är inte ofta som presidenter byts på Island men på lördag är det dags.

Opinionsmätningar visar att ingen ser ut att komma ikapp toppkandidaten, historieprofessorn Gudni Th. Jóhannesson, som i de tre senaste opinionsmätningarna får ett stöd på mellan 45,9 och 50,9 procent.

Gudni Th. Johannesson, Islands presidentkandidat.
Gudni Th. Johannesson Gudni Th. Johannesson, Islands presidentkandidat. Bild: AOP presidentkandidat,Island

Opinionssiffrorna för de följande kandidaterna har hållits på en betydligt lägre nivå: ekonomen Halla Tómasdóttir har ett stöd på 12,5 till 19,6 procent, tidigare statsministern David Oddsson har ett stöd på 12,4 till 16,4 procent och författaren Andri Snær Magnason stöds av 12,9 till 15,7 procent av de tillfrågade i tre mätningar.

Historieprofessor som kommer utifrån politiken

Gudni Th. Jóhannesson har en bakgrund utanför det politiska etablissemanget, som professor i historia vid Islands universitet.

Ofta har de isländska presidenterna haft en annan bakgrund än politisk. Till exempel Vigdís Finnbogadóttir kom från teatervärlden. Den nuvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson är ett undantag, eftersom han kom från politiken. Han valdes till president 1996 och har blivit omvald sedan dess.

I våras meddelade Grimsson i ett skede av politisk turbulens att han åter skulle kandidera och hänvisade till att han vill skapa stabilitet. Efter att flera starka motkandidater ställde upp, drog han tillbaka sin kandidatur.

Ólafur Ragnar Grimsson
Ólafur Ragnar Grímsson Ólafur Ragnar Grimsson Bild: EPA / HALLDOR KOLBEINS grimsson

Turbulent år i isländsk politik

Efter ett år som har präglats av politisk turbulens på Island, har Gudni Th. Jóhannesson en fördel av att inte ha en politisk bakgrund.

Den isländska regeringen drabbades i våras allvarligt av skandalerna kring arrangemang i skatteparadis, som kom fram i Panamadokumenten.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hade tillsammans med sin fru ägt ett bolag vid namn Wintris på Brittiska Jungfruöarna. Den uppmärksamhet som hans omdebatterade agerande fick, ledde i slutändan till hans avgång.

Omfattande demonstrationer pågick i flera dagar utanför det isländska parlamentet Alltinget och det ställdes krav på nyval. Regeringen har lovat att nyval ska hållas i höst, men inget val har ännu utlysts. Piratpartiet har fortfarande det största stödet i opinionsmätningar.

Kör fotbollen över valdeltagandet?

Samtidigt som Island håller presidentval är det ändå fotbollsyran som dominerar i landet just nu, efter landslagets stora framgångar i EM. Island har säkrat en plats i åttondelsfinal, efter att första gången ha deltagit i EM-turneringen.

20 000 personer hade köpt biljetter till gruppspelsmatcherna, det vill säga 6 procent av befolkningen. Ytterligare några tusen är på plats i Frankrike utan biljetter. En stor del av supportrarna har försökt ändra sina flygresor hem, efter att det klarnade att Island ska spela åttondelsfinal.

Landslagsspelaren Aron Gunnarsson firar Islands seger i gruppspelet i EM 2016.
Landslagsspelaren Aron Gunnarsson firar Islands seger i den sista gruppspelsmatchen i EM. Landslagsspelaren Aron Gunnarsson firar Islands seger i gruppspelet i EM 2016. Bild: Georgi Licovski/EPA Aron Gunnarsson,fotboll,Island,Herr-EM i fotboll 2016,landslag

Också populariteten hos Islands förbundskapten, svensken Lars Lagerbäck, når nya höjder. I sportsammanhang skämtas det vilt om att Lagerbäcks popularitet kunde ha lett hela vägen till presidentposten.

– Om han ställde upp hade han lika gärna kunnat vinna. Det finns ingen på hela Island som är så respekterad som Lars Lagerbäck just nu, säger den isländske journalisten Hördur S Jonsson till SVT Sport.

Islands förbundskapten Lars Lagerbäck.
Lars Lagerbäck Islands förbundskapten Lars Lagerbäck. Bild: EPA/SRDJAN SUKI Lars Lagerbäck,Island,fotboll,Europamästerskapet i fotboll 2016,Förbundskapten,tränare