Hoppa till huvudinnehåll

Kunskap bästa bekämpningsmedlet mot oönskade gäster i trädgården

Närbild av blomma.
Det viktigaste är att trädgården passar trädgårdsmästaren, säger Nina Sevelius på Axxell Överby. Närbild av blomma. Bild: Yle/Frida Holmberg Axxell,blommor (prydnadsväxter),trädgårdar

Rådjur och kaniner gör mest skada i våra trädgårdar, men också bladlöss och sniglar förstör blommor och träd. Alla djur som finns i trädgården är ändå inte skadliga, enligt Nina Sevelius som är enhetschef vid Axxell Överby.

Bladlöss, kaniner, rådjur, sniglar och snäckor är de djur som oftast angriper växterna i våra trädgårdar. En del av dem kan vara svåra att bli av med.

Bladlöss kan bekämpas genom att bespruta växterna med vatten, eller ännu hellre vatten blandat med såpa och lite olja.

– Då är det viktigt att man sprutar vatten från alla håll och kanter och inte bara uppifrån. Oftast finns bladlössen på undersidan av bladen och det är viktigt att såpvattnet träffar lössen för att det ska bita på dem, säger Sevelius.

Kvinna i trädgård.
Nina Sevelius är enhetschef vid Axxell Överby där man utbildar trädgårdsmästare. Kvinna i trädgård. Bild: Yle/Frida Holmberg Axxell,trädgårdar

Kaniner ogillar narcisser

Kaniner är svåra att bli av med, enligt Nina Sevelius. De gräver gångar under marken och de äter växterna ovan jord.

– Man kan skydda stammarna på till exempel äppelträden, men ofta gräver de sig till växterna underifrån, säger hon.

I Helsingfors har man undersökt citykaninerna och kommit fram till att det finns vissa växter som kaninerna helt enkelt inte tycker om. Till de här växterna hör bland annat narcisser, liljor och vinbärsbuskar.

– Det går att plantera till exempel narcisser runt växter som är viktiga för en själv och på det sättet förhoppningsvis skydda dem och slippa kaninerna, säger Sevelius.

Rädsla för blod

Något som enligt henne biter på både kaniner och rådjur är blodmjöl som är ett gödselmedel. Eftersom djuren är rädda för blod brukar blodmjöl hålla dem borta.

Ett annat tips för att hålla rådjuren borta är att inhägna gården, men då borde staketet vara rätt så högt så att djuren inte kan hoppa över det.

– De som gör mest skada är kaniner och rådjur. De kan hinna äta upp stora mängder av trädgården då de är hungriga, säger Nina Sevelius.

Närbild av blomma.
Närbild av blomma. Bild: Yle/Frida Holmberg blomma,blommor (prydnadsväxter),Axxell,trädgårdar

Sniglar ska plockas bort

Under regniga och våta somrar ökar antalet sniglar i våra trädgårdar.

– När det gäller sniglar är det viktigast att hålla trädgården möjligast ren. Man ska inte ha öppna komposter eller mycket ogräs på sin gård, säger hon.

Sniglar förökar sig snabbt och det bästa sättet att bli av med djuren är att gå och plocka bort dem från gården. Sniglarna kommer oftast fram då det regnar och Sevelius rekommenderar att man då går ut på gården och letar sniglar. Det mest skonsamma sättet att ta livet av sniglarna är att släppa ned dem i kokande vatten.

Vissa djur gör nytta

– Det är viktigt att minnas att alla djur inte är skadedjur. Man ska inte börja bekämpa den första insekten man ser. Viktigast är att känna igen insekten och ta reda på om den är skadlig eller inte. De flesta insekter som vi har är faktiskt nyttiga, säger hon.

För att trädgården ska må bra är det viktigt att man planterar rätt växt på rätt ställe. En växt som behöver mycket ljus ska planteras så att den får tillräckligt sol, inte så att den är i skuggan trots att den skulle passa bättre på en skuggig plats i trädgården. Man ska också minnas att vattna och gödsla sina växter.

– Också sommarblommor i krukor behöver gödslas. Då blommorna mår bra och växer så bra som möjligt klarar de sig också bäst, säger Sevelius.

Ros med insekt.
Alla insekter är inte skadliga för trädgården. Ros med insekt. Bild: Yle/Frida Holmberg Axxell,blommor (prydnadsväxter),insekter,trädgårdar

Nina Sevelius tipsar

  • Försök skapa en trädgård som passar dig själv så bra som möjligt och där du själv trivs.
  • Lär dig känna igen olika insekter. Alla djur är verkligen inte skadliga, bl.a. nyckelpigans larv gör stor nytta i trädgården.
  • Läs trädgårdsböcker och sök information på nätet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes