Hoppa till huvudinnehåll

Kurder på väg att inta IS-kontrollerade Manbij i Syrien

Kurdiska milismän i norra Syrien är på väg att inta den strategiskt viktiga staden Manbij, IS sista länk till den turkiska gränsen
Kurdiska milismän i norra Syrien är på väg att inta den strategiskt viktiga staden Manbij, IS sista förbindelselänk till den turkiska gränsen Kurdiska milismän i norra Syrien är på väg att inta den strategiskt viktiga staden Manbij, IS sista länk till den turkiska gränsen Bild: EPA/SEDAT SUN Syrien,Syriska demokratiska styrkorna

Den kurdisk-arabiska milisstyrkan SDF (Syrian Democratic Forces) är nära att inta den jihadistkontrollerade staden Manbij i norra Syrien.

SDF-milisen som stöds av USA, har nått stadens utkanter och är på väg att omringa Manbij med hjälp av amerikanska flygattacker.

Manbij är strategiskt viktig eftersom staden ligger mellan den turkiska gränsen och IS starkaste fäste provinshuvudstaden Raqqa.

Om IS förlorar staden så har jihadisterna inte längre någon direkt rutt till den turkiska gränsen.

Manbij som intogs av IS för två år sedan, har varit en viktig förbindelselänk för jihadisternas transporter av olja, vapen och rekryter.

Nära 500 jihadister har stupat

SDF intog på lördagen en trafikcirkel och flera vetelager i stadens utkanter.

- Man kan se över hälften av staden från vetelagrens tak. SDF-männen kan klättra upp på taken och övervaka läget, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Ett nittiotal kurdiska milismän och nära 500 jihadister har stupat i slaget om staden sedan offensiven inleddes i slutet av maj, tillägger Rahman.

Omkring 300 amerikanska och franska kommandosoldater stöder den framryckande kurdmilisen på marken.

IS kidnappar civila kurder

Jihadisterna har kidnappat över 900 kurdiska civila under de tre senaste veckorna i norra Syrien, som hämnd för offensiven mot Manbij.

Åtminstone 26 av de kidnappade har dödats då de vägrade att följa jihadisternas order, uppger lokala kurdiska medieaktivister.

En del av de gripna kurderna tvingas gräva skyttegravar medan andra har tvingats delta i strider på jihadisternas sida.

Alla över 12-åriga pojkar och män skickas till fronten enligt SDF.

- Jihadisterna hämnas på civila alltid när IS är på väg mot förlust, säger SDF:s talesman Sherfan Darwish.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes