Hoppa till huvudinnehåll

Xhakas miss avgjorde: Polen vidare efter straffdrama

Jakub Blasczykowski gör mål för Polen i fotboll.
Blaszczykowski gjorde 1-0 för Polen. Jakub Blasczykowski gör mål för Polen i fotboll. Polens herrlandslag i fotboll

Jakub Blaszczykowskis 1-0-mål var det enda målet i matchen tills Xherdan Shaqiri stod för en enastående cykelspark och utjämnade åttondelsfinalen för Schweiz. Till slut krävdes det en straffläggning. Granik Xhaka missade för Schweiz och Polens Grzegorz Krychowiak fick sätta in den avgörande bollen som skickar laget till kvartsfinal i EM i fotboll.

Två grupptvåor gjorde upp om avancemang i den första åttondelsfinalen i EM i fotboll. Varken Polen eller Schweiz hade förlorat en gruppspelsmatch före inbördesmötet i Saint-Étienne. Samtidigt var det första gången som lagen gick vidare från gruppspelsskedet i EM-sammanhang.

Polen fick fira först. Jakub Blaszczykowski blev frispelad i straffområdet i slutet av första halvlek och förvaltade sin chans på bästa möjliga sätt. Mer såg inte ut att behövas i drygt 80 minuter.

Men Xherdan Shaqiri var av annan åsikt. Frågan är om det inte var turneringens snyggaste mål när han utjämnade drabbningen med en fenomenal cykelspark. Det målet förde matchen till förlängning.
Hoppa över Twitterpostning


Straffar fick avgöra

Inför förlängningen hade Schweiz gjort alla sina tre spelarbyten medan Polen inte gjort ett enda. Polen kunde ändå inte utnyttja den fördelen och efter en mållös förlängning gick matchen till straffar.

Bara en spelare misslyckades med sin straff. Granit Xhaka sköt långt förbi målet och gav ett mentalt försprång åt Polen. Matchens första målskytt Jakub Blaszczykowski var bland de polacker som lyckades från straffpunkten medan Grzegorz Krychowiak satte den avgörande straffen. Polen blev det första laget att avancera till kvartsfinal. Där ställs laget mot Kroatien eller Portugal.

Schweiz–Polen 1–1 (0-1)
Polen vann straffläggningen med 5-4.

39 min 0-1 Jakub Blaszczykowski
82 min 1-1 Xherdan Shaqiri

Strafftävlingen:
Stephan Lichtsteiner SUI, MÅL
Robert Lewandowski POL, MÅL
Granit Xhaka SUI, miss
Arkadiusz Milik POL, MÅL
Xherdan Shaqiri SUI, MÅL
Kamil Glik POL, MÅL
Fabian Schär SUI, MÅL
Jakub Blaszczkowski POL, MÅL
Ricardo Rodriguez SUI, MÅL
Grzegorz Krychowiak POL, MÅL

Läs också

Nyligen publicerat - Sport