Hoppa till huvudinnehåll

Catariina Salo till Miss Gay Finland-finalisterna: uttala dig, ha kul och visa vem du är

Miss Gay Finland 2016 finalister
Årets Miss Gay Finland-finalister. Miss Gay Finland 2016 finalister Bild: Heidi Sandborg / Miss Gay Finland finalister

Snart kröns en av årets åtta finalister till Miss Gay Finland 2016. Vad innebär det att vara Miss Gay Finland? Vi blickar tillbaka på det gångna året tillsammans med fjolårets vinnare och nuvarande Miss Gay Finland, Catariina Salo.

Finalen äger rum den 29 juni under Helsinki Pride-temaveckan för sexual- och könsminoriteter. Bland årets finalister tävlar också en finlandssvensk, Ida Boucht. Bekanta dig med alla årets finalister på tävlingens hemsida.

I varje konversation du har med en ny människa så måste du kanske fundera om du ska prata om din flickvän nu eller om du inte ska göra det.― Catariina Salo

Motsatsen till traditionell misstävling

De flesta associerar ordet ”miss” med en skönhetstävling, men Miss Gay Finland är snarare raka motsatsen till traditionella misstävlingar. Fokuset ligger istället på personlighet och välgörenhet.

- Det här är mer av en personlighetstävling, en välgörenhetstävling. Vinnaren donerar pengar till en välgörenhetsorganisation, någon av Setas medlemsföreningar. Vinnaren samarbetar under hela sitt missår med Seta, och det tycker jag är jättefint.

Även om Finland kommit en god bit på vägen med att försäkra jämställdhet och mänskliga rättigheter i fråga om sexuella minoriteter, är offentliga evenemang som skapar gemenskap, ger en plattform och en röst, såsom Miss Gay Finland, lika viktiga som förut.

Kommer man ännu 2016 ut ur skåpet här i Finland?

- Det gör man nog. Det kan hända att man inte gör det i offentligheten. Det kan hända att man gör det för en kompis, familjemedlem, eller viss gruppering - men jo, man gör det. Och som gay så kommer du ju faktiskt ut hela tiden. I varje konversation du har med en ny människa så måste du kanske fundera om du ska prata om din flickvän nu eller om du inte ska göra det.

Vad har det gångna året som Miss Gay Finland haft för betydelse för dig?

- Nog har det haft en hel del betydelse. Jag känner att jag har fått min röst hörd. Jag har fått göra intervjuer, jag har fått hålla tal och föreläsningar, men framförallt har jag fått göra människorättsarbete genom att jag sitter med i några olika styrelser och gör frivilligarbete, till exempel för Heseta som är Helsingfors regnbågsförening.

Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo.
Catariina Salo är också bekant som tidigare X3M-redaktör. Miss Gay Finland 2015 heter Catariina Salo. Bild: Ömer Acar miss gay finland 2015

Hurdant arbete har du gjort på konkret plan?

- Till exempel ordnar vi (Heseta) Helsinki Pride i år. Jag har varit med och fixat inför festivalen. Vi tar också ställning till olika saker som händer i världen och har olika grupper för till exempel ungdomar och asylsökande där folk kan prata och få hjälp helt enkelt.

Som Miss Gay Finland är man ju en offentlig förebild för andra tjejer som är gay. Vad innebär det?

- Jag är kanske inte rätt människa att fråga om vad det innebär att vara förebild. Jag hoppas att någon kanske har fått något mod eller kunskap av att jag har vågat stiga fram, vara mig själv och komma ut med åsikter om olika saker. Jag känner mig jättehedrad om någon ser mig som en förebild.

En karnevalrumba till minne

Då du vann ifjol fick du ett presentkort för att bli tatuerad. Hurdan tatuering valde du?

- Jag har inte gjort det! Jag hade en färdigt planerad, men sen var jag borta hela hösten och presentkortet gick ut. Men jag träffade faktiskt producenten för Miss Gay Finland nyligen och hon såg till att tiden förlängdes.

Vill du ha en tatuering som påminner dig om ditt Miss Gay Finland-år, eller hurdan tatuering vill du ha?

- Jag vill ha en karusell, tänkte jag. Det är ju lite karnevalrumba kring allt det här. Det passar väl bra.

Dags att bli alumnmiss

Hur känns det att överlämna den här kronan?

- Det känns jätteroligt att det kommer någon ny som ska ta över. Jag känner att jag har gjort mitt och nu kan en ny miss stiga fram i rampljuset och göra ännu bättre saker.

Catariina har inte själv varit med och välja finalisterna, men hon kommer att vara en del av juryn som väljer årets vinnare.

Vad tänker du se på i tävlingen som en del av juryn?

- Jag har redan gått igenom finalisternas ansökningar där de skulle besvara många frågor. Juryn får också intervjua dem innan de intar scenen, så jag planerar nog att tänka ut lite kinkiga frågor att ställa dem. Jag ser på hur de använder sin tid.

Varje finalist får framföra ett eget talangnummer. Något Catariina har personlig erfarenhet av från fjolårets final.

- Jag höll 60 sekunders feminist ”rant” och årets finalister ska också ha ett eget programnummer på 60 sekunder.

Är det något du kommer att sakna?

- Jag tror inte att jag kommer att sakna någonting. Det har varit ett jättefint år och nu blir jag en sådan här alumnmiss, och det är väl fint det också tänker jag.

Vad vill du hälsa till de här åtta som nu ska tävla om din titel?

- Använd den här tiden till att ha kul och uttala dig, visa vem du är och var dig själv.

Kommer du nu att sluta med den välgörenhet du sysslat med som miss?

- Nej det kommer jag nog inte. Jag kommer att fortsätta.

Nyligen publicerat - X3M