Hoppa till huvudinnehåll

Kvarkens postrodd för 35:e gången

Postrodden
Arkivbild från postrodden 2013. Postrodden Bild: YLE/Anna Ruda svedjehamn

Den andra juli är det dags för den 35:e moderna postrodden över Kvarken. Starten sker från Byviken på Holmön, målet är Svedjehamn på Björkö.

Den ursprungliga postroddverksamheten i Kvarken pågick från början av 1600-talet och fram till år 1809, då Finland blev en del av Ryssland.

- Björköborna och Holmöborna blev ålagda av de svenska myndigheterna att upprätthålla post- och persontrafiken över Kvarken, mot att de fick befrielse från krigstjänst, säger Kjell Nyback, som är en av arrangörerna.

I sin moderna tappning återupplivades postrodden i början av 1980-talet. Det var Sigvard Porko, distriktschef för posten i Vasa distrikt, som tog initiativet.

- Han var väldigt historieintresserad och ville hedra minnet av de gamla postroddarna. Han tog kontakt med Björkö ungdomsförening och på Holmön grundades en skild postroddsförening för ändamålet.

Den första officiella rodden skedde år 1982. Tre båtlag deltog, två från Finland och ett från Sverige.

- Efter det steg intresset och man började bygga båtar. Det var ju bra, för det var en glömd tradition hur man bygger en skötbåt.

Med hopp om bra väder

Postrodden går vartannat år från Holmön till Björkö, vartannat år i motsatt riktning. I år startar man från svenska sidan, från Byviken.

De två senaste åren har det tyvärr inte blivit någon start alls. Detta på grund av att vinden har varit för stark för att rodden tryggt skulle ha kunnat genomföras.

- Det går inte att kompromissa med väder och vind, konstaterar Kjell.

Kjell Nyback i Svedjehamn.
Kjell Nyback. Kjell Nyback i Svedjehamn. Bild: Yle/Roger Källman björkö,Postrodden

Bara vädret tillåter sker starten för 2016 års postrodd över Kvarken lördagen den 2 juli, kl 9 svensk tid. I Svedjehamn kan det vara uppemot 700 personer som tar emot roddarna, förutsatt att vädret är vackert.

- På eftermiddagen är det marknad och på kvällen dans i Salteriet. Orkestern Gents är reserverad, så det är bara att komma och dansa, uppmanar Kjell Nyback.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten