Hoppa till huvudinnehåll

Spanjorerna till val igen - vad handlar det om?

Dynamisk duo på vänsterkanten, Pablo Iglesias (till vänster) och Alberto Garzon.
Dynamisk duo på vänsterkanten, Pablo Iglesias (till vänster) och Alberto Garzon. Dynamisk duo på vänsterkanten, Pablo Iglesias (till vänster) och Alberto Garzon. Bild: EPA / KIKO HUESCA Spanien,Pablo Iglesias,Podemos,Alberto Garzón,vänsterpartier

I Spanien görs ett nytt försök att välja ett parlament, som kan enas om en regering. Vid decembervalet i fjol nådde inget parti majoritet och det mest splittrade parlamentet i Spaniens historia lyckades inte få till stånd en koalitionsregering.

Nu ges en ny chans, men det är ytterst osäkert om läget kommer att förbättras. Det är svårt för de partier som kan tänkas att regera tillsammans att få tillräcklig majoritet. Läget är nytt i Spanien, där nya partier har ändrat det politiska landskapet genom att bryta det konservativa partiets och socialisternas rytmiska hegemoni vid makten.

Valets nyckelpersoner

Bild: EPA mariano rajoy

Premiärminister Mariano Rajoy är ledare för det konservativa Partido Popular. Partiet blev med 123 platser störst i decembervalet, men det räckte inte till en majoritet.
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez Bild: EPA/JORGE ZAPATA psoe

Pedro Sánchez är ledare för Socialistiska Arbetarpartiet, PSOE, Spaniens näststörsta parti. partiet fick 90 platser i december.
Pablo Iglesias leder Podemos.
Pablo Iglesias leder Podemos. Bild: EPA/ANGEL MEDINA G. iglesias

Pablo Iglesias, partiledare för vänsterpartiet Podemos och nu i ledningen för den nybildade vänsterkoalitionen Unidos Podemos, bestående av 11 grupperingar. koalitionen förfogar över 71 platser i parlamentet.
Albert Rivera leder Ciudadanos
Albert Rivera leder Ciudadanos Bild: EPA/BALLESTEROS rivera

Albert Rivera är ledare för det fjärde största partiet, det marknadsvänliga mittenpartiet Ciudadanos, som fick 40 platser i decembervalet.

Det här kämpar de om

Det finns 350 platser i parlamentet och 176 platser behövs för att få en absolut majoritet. Det kommer enligt opinionsmätningarna ingen att lyckas med i detta val heller. Men enligt prognoserna är det också svårt för de möjliga koalitionerna att få majoritet.

Konservativa Partido Popular och dess naturliga allierade, höger-centerpartiet Ciudadanos, tros inte få majoritet också om de bildar en koalition.

Inte heller Arbetarpartiet och Unidos Podemos förutspås enligt opinionsmätningarna få en absolut majoritet, också om de skulle förena sina krafter på vänsterkanten.

Hur hamnade de här?

Efter valet i december uppstod det snabbt ett låst läge i Spanien. Uppdraget att bilda regering gick till flere partiledare, men ingen klarade uppdraget. Partiledaren för det största partiet, Partido popular, Mariano Rajoy, avsade sig uppdraget att bilda regering på grund av talrika skandaler

Först fick Partido Popular fick ett korruptionsåtal på halsen i januari och sedan tvingades en framträdande medlem gå efter avslöjanden om fusk med offentliga kontrakt. Ett illegalt finansieringsnätverk, med kopplingar till partiet avslöjades och skandalerna spreds till flera större städer.

Vänsterpartiet Podemos erbjöd en koalition med socialistiska PSOE, men partipotentater kallade inviten en skymf och nekade. Partiledaren Pedro Sánchez, PSOE, fick av kungen uppdraget att bilda regering, men röstades ut i parlamentet både från vänster och höger.

Katalonien kör på sitt

Det låsta läget komplicerades ytterligare av att invalda från Katalonien krävde en folkomröstning om självständighet i utbyte mot regeringsstöd.

Under tiden leddes Spanien av en interrimsregering under Rajoy, utan befogenheter att godkänna sådana projekt , som skulle medföra utgifter för staten. Det har medfört att Spanien i många frågor helt har stagnerat under det dryga halvår, som krisen har pågått.

Till slut återstod bara att ordna nyval. Det är femte gången som spanjorerna går till val sedan 2014.

Nytt scenario inför junivalet

Något som kan bryta dödläget inför detta val är vänsterpartiet Podemos koalition tillsammans med det lilla kommunistpartiet IU och nio andra grupperingar.

Enligt vissa opinionsmätningar har Unidos Podemos möjligheter att gå framåt i valet och till och med hota arbetarpartiets PSOE:s position som näststörsta parti.

Men ett samarbete för att bilda regering verkar ändå svårt. Kommunisterna i IU förespråkar ett utträde ur eurosamarbetet och EU, något som är omöjligt att omfatta inom arbetarpartiet PSOE och inte heller hittills har intresserat Podemos.