Hoppa till huvudinnehåll

Vatikanen svarar Turkiet: Påven är ingen korsfarare

Påven Franciskus besöker Armenien klädd i vitt och rött med gulddetaljer.
Påven Franciskus i Armenien. Påven Franciskus besöker Armenien klädd i vitt och rött med gulddetaljer. Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE Franciskus,påvar,armenien,Armenia

Turkiet anklagade påven Franciskus för att präglas av korsfararmentalitet, då han använde ordet folkmord för att beskriva det massdödande som armenierna utsattes för av osmanerna under första världskriget.

På söndagen svarade Vatikanen Turkiet.

– Påven är ingen korsfarare. Han försöker inte organisera krig eller bygga murar, han vill bygga broar, sade Vatikanens talesman Federico Lombardi.

Påven besöker för tillfället Armenien och hade använt ordet folkmord på fredagen i ett tal som han höll till presidenten, regeringen och diplomater.

På lördagen ansåg Turkiets vice statsminister Nurettin Canikli att påvens ord var mycket beklagansvärda.

Inte första gången som påven förargar Turkiet

På lördagen besökte påven även minnesmärket över de bortåt 1,5 miljoner armenier som dödades av osmanerna under första världskriget.

Det är inte första gången som påven förargar Turkiet. För ett år sedan använde påven ordet under en ceremoni i Vatikanen, vilket ledde till att Turkiets ambassadör togs bort från Vatikanen för tio månader.

Turkiet säger att de accepterar faktumet att flera armeniska kristna dödades under ottomanernas tid 1915, men säger att det inte handlar om ett systematiskt folkmord.

Påven Franciskus Armenienbesök avslutas på söndagen.

Läs också