Hoppa till huvudinnehåll

"I och med att smartlåsen blir vanligare ökar också e-inbrotten"

Mikael Albrecht på F-secures kontor.
Mikael Albrecht på F-Secure ser säkerhetsrisker i smartlås. Mikael Albrecht på F-secures kontor. Bild: Yle/ Axel Nurmio mikael albrecht

Smarttelefonen fungerar som hemnyckel, och dessutom ska dörren gå att öppna var som helst över internet. Låter kanske behändligt men datasäkerhetsexpert varnar om att dörren också går att bryta upp via internet.

Att öppna dörren utan en nyckel är snart möjligt på Busholmen i Helsingfors i och med att ett helt höghus har smartlås i alla dörrar. Som nyckel fungerar smarttelefonen, ett kort som går att avläsa på distans eller ett chip som går att placera under huden. Dessutom kan dörren öppnas på distans i en app i telefonen. Allt detta är möjligt på grund av att också låsen har blivit smarta, eller tekniskt sett uppkopplade till internet. I och med att låsen är uppkopplade uppstår det en datasäkerhetsrisk i hemdörren, vilket betyder att man kan bryta sig in i ett hus den elektroniska vägen.

Smartlås på Busholmen i Helsingfors
Smartlås öppnas med ett chip i pappret på Busholmen i Helsingfors. Smartlås på Busholmen i Helsingfors Bild: Yle/ Axel Nurmio smartlås

Mekanisk och digital säkerhet

Mikael Albrecht som är säkerhetsexpert på F-secure berättar att smartlås har två olika säkerhetsaspekter att tänka på, den mekaniska säkerheten och it-säkerheten.

- Tyvärr brukar det vara så att de bolagen som kan den mekaniska säkerheten ofta är betydligt sämre på it-säkerhet och vice versa, säger Albrecht.

För att knäcka sig igenom ett digitalt lås krävs inte så stora resurser eller tid. Det handlar i princip om att hitta kommunikationen mellan smartlåset och nyckelenheten och därefter använda informationen i kommunikationen för att sedan kunna ge kommandot att öppna dörren från en annan enhet.

- Avancerade skurkar skulle kunna bryta sig igenom smartlås, men det är inget som knarkaren på gatan håller på med, berättar Albrecht.

Konsumenter har väldigt små möjligheter att skydda sig mot digitala attacker riktade mot smartlåsen. Albrecht förklarar att det handlar om att välja ett system som är säkert och vars mjukvara kan uppdateras kontinuerligt. Dessutom ska man använda säkra lösenord till portalerna.

-I hemmen är smartlås ännu ganska säkra eftersom de är ganska ovanliga. Då smartlåsen blir vanligare kommer också skurkarna att se potential i att göra programvara som man kan öppna smartlås med. Så i och med att smartlåsen blir vanligare blir också e-inbrott vanligare, konstaterar Albrecht.

”Smartlåsen är mycket säkrare än mekaniska lås”

Låstillverkaren Hannu Kankkonen förklarar att det inte finns ett enda lås eller system som är fullständigt säkert, men i jämförelse med mekaniska lås är smartlåsen säkrare än vanliga lås.

- Om man har väldigt mycket tid och en mycket kraftig dator kan man kanske störa smartlåset på något sätt, säger Kankkonen som har tillverkat låsen i nybyggda höghuset på Busholmen.

Kankkonen försäkrar oss också om att smartlåsen har klarat alla säkerhetstester som krävs för lås ska anses säkra.

Hannu Kankkonen
Hannu Kankkonen är vd för Rollock som tillverkar smartlås. Hannu Kankkonen Bild: Yle/ Axel Nurmio rollock

Lättare liv med smartlåsen

Trots att smartlåsen innebär en datasäkerhetsrisk kommer de med många fördelar. Speciellt att kunna öppna dörren på distans är något som lättar livet. Exempelvis om man har beställt hem en vara kan man öppna dörren åt postiljonen, eller om man har en städare på väg behöver man inte kopiera en nyckel åt städaren utan man öppnar dörren på distans.

Också husbolag gynnas av elektroniska lås, eftersom låsen inte behöver bytas ut på grund av borttappade nycklar. Alla nycklar kan kontrolleras från ett moln, och om en nyckel är borttappad eller att personen som har nyckel har flyttat ut kan man stänga den via internet. Dessutom så kan nycklar till nya hyresgäster delas ut direkt då hyresgarantin är betald utan att vara tvungen att gå någonstans för att lösa ut nycklarna av hyresvärden.