Hoppa till huvudinnehåll

Jani Rita lägger skridskorna på hyllan – satsar på studierna

Jani Rita på isen.
Jani Rita spelade för Jokerit under tre decennier. Jani Rita på isen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jani Rita,Jokerit,KHL

Jokeritprofilen Jani Rita lägger av med ishockeyn, 34 år gammal. Nu är det dags att inleda följande karriär, säger han på Jokerits webbplats.

Rita är Jokeritfostrad och en ikon i klubben han representerat under största delen av karriären. Under våren och sommaren mognade beslutet att lägga av.

– Att fortsätta i Jokerit var omöjligt, säger Rita på Jokerits webbplats.

Inte heller i närregionen fanns det bra erbjudanden, så Rita – far till två små barn – valde att lägga av helt och hållet.

Rekommenderar studier

Rita hann spela för Jokerit under tre årtionden och spelade också i NHL för Edmonton Oilers.

Vid sidan om spelandet har Rita studerat ivrigt. Han blev student år 2007 och har efter det studerat ekonomi och blev färdig med sin kandidatexamen i våras. Nu är det dags för följande karriär, säger han.

– Jag kände att det var rätt att välja studier framför ishockeyn. Jag har en fin ishockeykarriär bakom mig och väntar ivrigt på nya, annorlunda utmaningar. Nu är det dags att börja med nästa karriär, säger Rita, som gärna skulle se fler satsa på studier vid sidan om idrotten.

– Någon dag tar karriären slut. Då är det viktigt att ha framtidsplanerna klara.

Rita spelade 617 grundseriematcher i Jokerit – mer än någon annan – och blev skyttekung säsongen 2006–2007. Han vann två FM-silver och två FM-brons under karriären.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport