Hoppa till huvudinnehåll

Rita Bergman: Min själ vilar när det är vackert

Del av inredning i Rita Bergmans hem i Kårlax, Pargas.
Del av inredning i Rita Bergmans hem i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell speglar,inredning (verksamhet)

Allra först ska hönsen släppas ut. Det är morgon och i Rita Bergmans kök i Kårlax sitter tre musiker från Berlin och äter morgonmål. Senare på dagen ska de uppträda i Nagu i samband med en stumfilmsvisning.

Rita Bergman med sina hönor i Kårlax.
Rita Bergman med sina hönor i Kårlax. Bild: Yle/Monica Forssell rita bergman

Hon är klädd i svarta tajts och svart tunika, ögon och läppar är målade. Blicken är intensiv och orden forsar fram.

Vi talar om stumfilmer, husrenovering och skönhet.

Fönster i Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas.
Utanför huset frodas en klätterhortensia och pionerna bjuder på kvistar att ställa i vas inomhus. Fönster i Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell Hortensia,Klätterhortensia,rita bergmans hus

Bergman är pensionerad operasångare och kantor men vid sidan om det egenliga yrket hängiven inredare och husrenoverare. Bakom sig har hon hela sju stora renoveringsprojekt, både i Tyskland och Finland. Det åttonde, och enligt henne själv det sista projektet är Jarl af Mellangård i Kårlax, Pargas, som blev Ritas i november 2015.

I Pargas hade Bergman aldrig tidigare satt sin fot.

- Jag såg en bild på ett hus omgivet av blommande hortensior och tänkte att det där är vackert, berättar Rita Bergman och efter första husvisningen var hon såld.

- Jag hade en känsla av att jag har övat mig med många hus men att jag vet varför jag har övat. Nu kan jag och nu tar jag hand om det här.

Flygel med pion i förgrunden.
Flygel med pion i förgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell pionväxter,pion,inredning (verksamhet)
Fågelbad i Rita Bergmans hem i Kårlax, Pargas.
Fågelbad i Rita Bergmans hem i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell fågelbad,Fågelbad,inredning (verksamhet)
Sovrum hemma hos Rita Bergman i Kårlax, Pargas.
Sovrum hemma hos Rita Bergman i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell inredning (verksamhet),sängar

- Kanske hemligheten med de gamla husen är att jag när jag ser något gammalt ser jag den gömda skönheten och vill plocka fram den. Jag tycker processen är så fantastisk. Det är nog också därför som jag skaffat hönor. Det är som att titta på Edelfelts landskap när de druttar i väg bruna med fjädrarna spretande åt alla håll. Det är en estetisk upplevelse att se hönsen skutta omkring.

Det är en estetisk upplevelse att se hönsen skutta omkring― Rita Bergman
Rita Bergmans hönor i Kårlax, Pargas.
Rita Bergmans hönor i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell landsbygd,kårlax

Jarl af Mellangård hette tidigare Finnas Mellangård men döptes om till Jarl efter Ritas pappa. I Lovisa, där Rita Bergman tidigare bodde hette gården Villa Vappu efter mamman.
Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas.
Jarl af Mellangård. Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell byggnader,kårlax
Rita Bergmans gamla djurstall i Kårlax, Pargas.
Rita Bergmans gamla djurstall i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell lada,stall

Gården är en gammal bondgård med flera byggnader. Odlingsmarken har Rita sålt och en del av byggnaderna på gården är i så dåligt skick att de måste rivas. Själva karaktärsbyggnaden behöver också renoveras. Bland annat måste verandan göras om och kallförrådet kanske ska bli badrum.

Ritas renoveringstips

  • Röj ordentligt – spara inte på allt
  • Använd ekologiska material – undvik plast och bergull
  • Var modig – sätt in nya dörrar och fönster om det behövs

Till framtidsdrömmarna hör ett eget kafferosteri på gården och ett litet kapell. Ett par veckor i juli kommer också en väninna att öppna inredningsbod i bastun och det kommer att ordnas viskonsert.

- Det finns förutsättningar för något alldeles speciellt här. Vi har till och med hittat en ekallé. Det är något så fantastiskt att få plocka fram buskarna och träden och putsa och göra rent. Min själ vilar när det är vackert.

Rita Bergman.
Den som rör sig i Kårlax kan ibland höra Rita sjunga och en gång provade hon också sitt gamla dragspel i trädgården, berättar hon, men överröstades av en näktergal som synbarligen uppfattade den nya husägaren som en konkurrent. Rita Bergman. Bild: Yle/Monica Forssell rita bergman

Kan hända har varje hus en själ och kanske kan sorg och elände ”sitta i väggarna”. Men, påpekar Rita Bergman, det verkar som att hus också går också att hela. Genom att röja, putsa och skrapa rent kan både hus och trädgård börja andas igen.

Vit dörr i Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas.
Vit dörr i Rita Bergmans hus i Kårlax, Pargas. Bild: Yle/Monica Forssell dörrar,inredning (verksamhet)

Inredningsboden i bastun är öppen 1-17 juli. Den 1 juli ordnas en viskonsert med Agricolas döttrar i Jarl af Mellangård och den 28 augusti ger Rita Bergman sin 40-årsjubileumskonsert i Pargas kyrka.

Rita Bergman intervjuades i Godmorgon Åboland på måndag 27 juni. Här kan du lyssna på intervjuerna.


Läs också