Hoppa till huvudinnehåll

Törveden väntar på att tändas i Lillby

Törveden väntar på att placeras i tjärdalen
Törveden väntar på att placeras i tjärdalen. Törveden väntar på att placeras i tjärdalen Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Pedersöre,Purmo,Tjärdal,Törved

I Lillby går ett fyraårigt projekt mot sin kulmen. Förberedelserna för tjärdalen i Lillby invid skolan är så gott som klara, på måndagen 27 juni staplas törveden och den 6 juli tänds elden.

Överpurmo hembygdsförening är arrangör för det här evenemanget som är betydligt mera sällsynt än olympiska spel. Hembygdsföreningen har byggt upp en tjärdal vart tionde år sedan 1976 och nu är det dags igen. Det tar fyra år att bygga upp en tjärdal och det betyder att förberedelserna startar ungefär halvvägs efter att den föregående tjärdalen slocknat.

Här kommer tjäran ut om allt går väl
Tjärränna. Här kommer tjäran ut om allt går väl Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,Tjärdal,Överpurmo

Tjärdalarna i Purmo härstammar från perioden kring 1600-1700 talen och det finns långt över 200 gamla tjärdalar dokumenterade i Purmo. Enbart i det område där Överpurmo hembygdsförening har återupplivat de gamla traditonerna finns fem gamla tjärdalar på ett litet område.

Långa förberedelser för tjärdalen

Virket till tjärdalen prepareras fyra år i förväg. Det första året barkas tallstammarna med barkkniv så högt man når stående på marken och en tio centimeter bred remsa lämnas på norra sidan av trädet så att det inte dör.

Följande år används en skavare på skaft och träet barkas ytterligare högre upp på samma sätt så långt man når.

Det tredje året tas barkranden på norra sidan av trädet bort och trädet börjar torka och efter ytterligare ett år ligger 50 kubikmeter törved i en lång prydlig trave.

Grannlaga arbete att anlägga en tjärdal

Törveden måste staplas noga i dalen för att så lite luft som möjligt skall finnas mellan veden. Virket täcks med jord och mossa.

- Det är ganska kinkigt att få det radat så att det brinner bra, blir det regnigt måste tjärdalen rivas upp för att ge mera syre och då brinner kådan lätt upp och samma problem blir det med mycket blåst, säger hembygdsföreningens viceordförande Per Sjöskog.

Överpurmo hembygdsförening är redo för tjärdalen 2016
Överpurmo hembygdsförening är redo för tjärdalen 2016 Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Pedersöre,Purmo,Tjärdal,hembygdsföreningar

Sekaknöussor ger dåligt resultat

Ordet sekaknöussor finns inte i Svenska akademins ordlista men beskriver en situation där vinden blåser kraftigt från ett håll och driver fukten i tjärdalen till ett visst ställe. Det leder till en ojämn förbränning i tjärdalen och tjärdalen måste delvis rivas upp.

- Fukten skall åka rakt upp genom lagret av mossa och jord, det är det som är vitsen.

- Brinner det för mycket på ena sidan så sjunker tjärdalen ihop där och det blir bara aska av alltihopa.

Tjärdalar måste vaktas som små barn

Hembygdsföreningens tjärdal tänds den 6 juli och efter det måste den vaktas dag och natt. Ingen får vakta den ensam och nattetid bör det helst finnas tre personer på plats så att man får lite vila i det enahanda arbetet.

- En tjärdal skall brinna med ungefär 140 graders temperatur där kådan smälter, den rinner sedan ner i dalfatet och där kokar kådan och blir till tjära, säger dalmästaren Per Sjöskog.

- Det råder delade meningar om hur mycket tjära vi får, jag säger 700 liter, säger Ingmar Näsman som är en annan entusiast i hembygdsföreningen.

Tjäran från tidigare tjärdalar har bland annat sålts till träbåtsentusister på Åland, förutom tjära kommer det också många kubikmeter träkol från tjärdalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten