Hoppa till huvudinnehåll

Varg dödade får i Snappertuna

Fyra får står i en hage.
Det är inte första gången som får i Snappertuna råkar illa ut på grund av vargen. Två får dödades i Box för en dryg månad sedan. (arkivbild) Fyra får står i en hage. Bild: Yle/Antero Tenhunen klimat

I förra veckan hittades fyra döda får i Norrby i Snappertuna. Alla fyra dog av ett bett i halsen som sannolikt orsakades av en eller flera vargar.

Fåren dödades under natten mellan onsdagen och torsdagen (22 - 23.6).

Kaj Werner från Ekenäsnejdens jaktvårdsförening var en av dem som kallades till platsen på torsdag morgon.

Det handlar inte om en hund när det är fyra får med sådan bredd i bitmärkena.

På plats fick Werner höra att de andra fåren hade sprungit vind för våg ut i skogen. En del får hade också tagit sig in i en annan inhägnad där det fanns änder.

Dödade för nöjets skull

Kaj Werner är säker på att det var en varg som dödade fåren. Betten i fårens halsar var så breda att fåren helt klart blev dödade av en varg och inte en stor hund.

- Det handlar inte om en hund eftersom bitmärkena har sådan bredd.

Enligt Werner hade vargen inte ätit något av fåren utan dödat dem för nöjets skull. Det är också oklart om det handlade om en eller flera vargindivider.

Inte första gången

Det är inte första gången som vargen ger sig på får i Snappertuna. Den 10 maj kallades jägare till Box där två får hade hittats döda.

- Det ena fåret var dödat för nöjes skull medan en eller flera vargar hade ätit av det andra, säger Werner som även den gången var på plats.

Varg i skog i Porkala i maj 2015.
Det har gjorts många vargobservationer i Snappertuna den senaste tiden. Bilden i fråga är från Porkala. Varg i skog i Porkala i maj 2015. Bild: Juha Sirkkala porkala varg maj 2015

Werner kan inte säga hur vanligt det är att vargar dödar för nöjets skull. Han är ändå lite överraskad över att det har skett.

- Det kan vara att de har blivit skrämda av någon anledning, funderar han.

Många Snappertunabor har sett vargen

Under våren och vårvintern har det gjorts många vargobservationer i Snappertuna. Ibland har en ensam varg setts till, ibland två vargar. Vargen har setts till i Gullö, Jomalvik, Box och Åsenby.

- I Söderby var vargen riktigt nära ett småhus. En varg har också setts till ett stenkast från Snappertuna skola.

Kaj Werner betonar vikten av respkten för havet vid ejderjakt.
Kaj Werner hoppas att de som ser en varg tar kontakt med den lokala storrovdjurskontaktpersonen eller jaktvårdsföreningen. Kaj Werner betonar vikten av respkten för havet vid ejderjakt. Bild: YLE/Bubi Asplund fågeljakt,Raseborg,Ekenäs

Det är svårt att säga om det är samma vargar som rör sig i Snappertuna. Högst troligen är det det, säger Werner.

Risken finns enligt Werner att det kommer bli ett vargrevir i Snappertunatrakterna. Det talas också om att det handlar om en hona och en hane.

Det gäller att ha is i magen och följa med situationen.

Kaj Werner önskar att de som ser en varg hör av sig till kontaktpersonerna för stora rovdjur eller med någon som är med i den lokala jaktvårdsföreningen.

- Då är man uppdaterad om var de rör sig och hur många de är.

Werner tycker inte det är läge att känna någon hysteri i det här skedet.

- Det gäller att ha is i magen och följa med situationen.

Möjlighet att skjuta varg

Viltplanerare Antti Piironen från Finlands viltcentral ser nu en eventuell chans att få skjuta vargar. Man kan ansöka om lov att döda varg om den orsakar skador på samma plats upprepade gånger, säger han.

- Dispensansökan är relevant när det inte finns någon annan lösning och då skador förekommer om och om igen.

Piironen kan inte säga hur många skadefall det behövs för att man ska få lov att fälla varg.

- Det beror på att alla situationer är unika.

Det som fårägarna kan göra just nu är att skydda sina djur mot vargarna och avvakta om nya skador uppkommer.

- Jag har varit i kontakt med fårägaren i Snappertuna och har uppmuntrat honom att ansöka om rovdjursstängsel för att skydda fåren.

Staten betalar för materialet till rovdjursstängsel, så djurägarna behöver inte stå för de kostnaderna. Piironen uppmanar djurägare att ansöka stängsel hos Finlands viltcentral via regionbyråerna. Viltcentralen får specialbidrag av Jord- och skogsbruksministeriet för att förebygga rovdjursskador. Stängselmaterial kan med hjälp av de här pengarna ersättas om vissa kriterier uppfylls.

Artikeln korrigerades tisdagen den 28 juni cirka klockan 10.45. I sista stycket stod det felaktigt "staden", det rättades till "staten". Samtidigt kompletterades det stycket med uppgiften om var man kan ansöka om stöd för rovdjursstängsel.