Hoppa till huvudinnehåll

Borgåborna kan göra stadens nya webbtjänst ännu bättre

Borgå stads nya webbtjänst ska vara anpassad för mobiltelefoner och läsplattor
Borgå stads nya webbtjänst ska vara anpassad för mobiltelefoner och läsplattor. Borgå stads nya webbtjänst ska vara anpassad för mobiltelefoner och läsplattor Bild: Yle/Sune Bergström läsplatta,mobiltelefoner

Borgå stads webbsidor var föråldrade men också den nya webbtjänsten lider av barnsjukdomar. En av huvudorsakerna till att stadens sidor förnyades var att de nuförtiden måste vara anpassade till mobiltelefoner.

Om man från vissa webbläsare försöker gå in på borga.fi dyker Borgå stads nya sidor på finska upp med ett felmeddelande på engelska. Då man klickar bort felmeddelandet hoppar den finska huvudsidan fram och man måste därifrån klicka sig in på Borgå stads nya svenska webbtjänst. Förvaltningsdirektör Outi Lehmijoki lovar ta itu med problemet.

kvinna vid skrivbord
Förvaltningsdirektör Outi Lehmijoki. kvinna vid skrivbord Bild: Yle/Mikael Kokkola outi lehmijoki

Det kan också vara svårt att hitta "tandläkare i Borgå" via Google. Förutom privata tandläkarsidor dyker "tandvård - Porvoo" upp på söksidan. När man klickar på raden, dyker igen Borgå stads finska huvudsida upp med ett felmeddelande. Först när man på den svenska huvudsidan letar på "tandläkare" kommer man vidare till information om tandvård i Borgå stad.

Gömd stadsdirektör

Letar man på "stadsdirektör" hittar sökfunktionen inte Jukka-Pekka Ujula. Samma gäller om man letar efter Kari Hällström, Borgå stads kommunteknikchef.

Förvaltningsdirektör Outi Lankia förklarar bristerna med att staden först vill ge info till stadsborna om det de mest frågar efter. Dit hör inte förvaltning och administration.

Inte bara info

Borgå stad vill inte kalla sina nya sidor bara webbsidor med information, eftersom de innehåller många e-tjänster. Det går till exempel att fylla i olika ansökningar på webben och lämna in dem elektroniskt.

De nya sidorna har fått både negativ och positiv respons: negativ för att stadsborna inte till en början hittar informationen på samma plats som förr, positiv för att de nya sidorna är vackrare med många fina Borgåvyer.

Outi Lehmijoki hoppas att Borgåborna flitigt kommer med förbättringsförslag för de nya webbtjänstsidorna men helst via internet, säger hon med ett skratt.

Läs också