Hoppa till huvudinnehåll

De flesta kommuner har höjt klientavgifterna

Tandläkares borr
Bland annat har tandvård blivit dyrare. Tandläkares borr Bild: Mikael Crawford/Yle tandläkare,Tandläkarborr,Tand- och munhygien

Så gott som alla kommuner har valt att höja klientavgifterna inom social- och hälsovården, visar Kommunförbundets utredning.

Det finns en förordning om hur mycket kommunen maximalt får ta ut för en viss tjänst. Kommunerna avgör själva om de tar ut den högsta möjliga klientavgiften eller om de nöjer sig med en lägre avgift.

Bland annat tandvård och läkarintyg för körkort har blivit dyrare, medan avgifter för dagkirurgi och psykiatri, och sjukhusens poliklinikavgifter, har höjts minst.

– Kommunerna och samkommunerna har höjt klientavgifterna på olika sätt, en del har endast gjort en indexhöjning, medan andra har höjt jämnstora avgifter maximalt, det vill säga med nästan 30 procent, säger Tarja Myllärinen, direktör för enheten social- och hälsovård vid Kommunförbundet.

– Å andra sidan finns det kommuner som endast har höjt priset på vissa tjänster eller höjt priset mindre än maximalt, fortsätter Myllärinen.

Kommunerna räknar med att avgiftshöjningarna ger extra inkomster på över 57 miljoner euro under det här året.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes