Hoppa till huvudinnehåll

Fridyknings-VM på gång i Impivaara simhall - "Nästan som yoga"

Fridykning med fenor i Impivaara simhall.
Fridykning med fenor i Impivaara simhall. Bild: Elina Manninen Fridykning,dykning,Fenor,impivaara simhall

Världsmästerskapen i fridykning drog igång i Impivaara simhall under måndagen.

I paraplybegreppet fridykning ingår disciplinerna djupdykning, längddykning och statisk dykning (att hålla andan länge). Eftersom världsmästerskapen ordnas inomhus faller djupdykningen bort, men det finns goda chanser att se rekordlånga längder under veckan.

Världsmästerskapen ordnas av Finska dykarförbundet och är deras 60-årsjubileums höjdpunkt.

- Tävlingarna är årets största evenemang. Vi har 95 tävlande från 20 länder och nästan alla av de tio bästa dykarna det senaste året är på plats, säger Mikko Anttonen, tävlingsledare och tidigare VM-medaljör.

Anttonen tror också på de finska dykarnas chanser.

- Det ser bra ut. Vi hoppas på flera finländare i B-finalerna där man tävlar om platserna 9-17, men också några i A-finalerna där man tävlar om platserna 1-8. Under de senaste fem åren har vi har jobbat hårt för att få intresset för sporten att växa i
Finland och vi har fått många nya instruktörer, vilket är viktigt för att sprida intresset för sporten.

Mikko Anttonen, tävlingsledare för fridyknings-VM
Mikko Anttonen Mikko Anttonen, tävlingsledare för fridyknings-VM Bild: Yle/Fredrik Häggman Mikko Anttonen,Fridykning,impivaara simhall

- Trots att intresset är på uppgång i Finland är sporten större i medelhavsområdet, där fridykningen används naturligt för till exempel fiske med harpun, anser Anttonen.

Fridykning är inte den sport som lockar mest publik, men enligt Anttonen är det närmast för ens egen skull man utövar sporten.

- Det är nästan som yoga. Man måste vara mycket avslappnad, till skillnad från många andra sporter där det handlar mer om adrenalin.

Nils Manne från Sverige har gjort sitt första dyk och är nöjd med tävlingen hittills.

- Jag slog personbästa i den statiska dykningen, så det har börjat bra. Arrangemanget känns också välgenomtänkt. Min son tävlar också, så det är kul med en gren där man kan sporra varandra till bättre resultat.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland