Hoppa till huvudinnehåll

Hämäläinen: "Allt har gått enligt förväntningarna"

Legia-spelarna Michał Pazdan och Tomasz Jodłowiec kämpar vid EM för Polen.
Legia-spelarna Michał Pazdan och Tomasz Jodłowiec kämpar vid EM för Polen. Bild: EPA/ALI HAIDER Tomasz Jodłowiec,Michał Pazdan

Polenproffset Kasper Hämäläinen har fått se flera av sina lagkamrater prestera på toppnivå, när Polen gått till kvartsfinal vid fotbolls-EM. För Hämäläinen var kvartsfinalplatsen ingen överraskning.

När Yle Sporten når Hämäläinen är det på ett träningsläger i Österrike, där liga- och cupmästarna Legia Warsawa laddar för en ny säsong. Laget är ändå rejält decimerat, när flera av nyckelspelarna i truppen funnits eller ännu finns i Frankrike.

Bäst har det gått för Hämäläinens polska klubbkamrater, Michał Pazdan, Artur Jędrzejczyk och Tomasz Jodłowiec som laddar för kvartsfinal på torsdag.

– Förväntningarna var högt uppskruvade och alla trodde nog att laget skulle gå så här långt. Det är ett kvalitetslag som har många bra spelare som lirar i riktigt bra klubbar. De har lyckats helt enligt förväntningarna och nu väntar Portugal. Det blir spännande att se hur det går, lyckas de nå semifinal har de nog överträffat förväntningarna, slår den sen år 2013 i Polen bosatte Hämäläinen fast.

  • Polen - Nordirland 1-0 (gruppspel)
  • Polen - Tyskland 0-0 (gruppspel)
  • Polen - Ukraina 1-0 (gruppspel)
  • Polen - Schweiz 1-1, 5-4 efter straffar (åttondelsfinal)

Hämäläinen berömmer den polska laginsatsen och påpekar att backlinjen (hälften från Legia) skött sig ypperligt, när laget bara släppt in ett enda mål på fyra slutspelsmatcher.

Robert Lewandowski håller armarna i sär.
Målkungen har inte hittar rätt ännu. Robert Lewandowski håller armarna i sär. Bild: All Over Press Robert Lewandowski,Polens herrlandslag i fotboll

– Framåt skulle jag ändå gärna se ännu lite mera från kungen själv, han har inte riktigt kommit igång ännu. Han saknar sina mål och Polen behöver också sin Lewandowski för att lyckas, säger Hämäläinen och fortsätter.

– Det är nu han skall kliva fram och visa vägen. Klart att han varit viktig i defensiven och på det mentala planet så här långt, men poängen fattas för honom då andra fått bära det ansvaret.

Portugal passar prima

Efter gruppspelet slog Polen ut Schweiz i åttondelen på straffar och ställs nu mot Cristiano Ronaldos Portugal i kvartsfinalen. En motståndare som enligt Hämäläinen passar polackerna väl.

– Jag tror polackerna var ganska nöjda med att hamna mot Portugal. De kommer att ligga lågt och låta Portugal hålla bollen och vänta på lägen för snabba kontringar. Polen är ganska vassa på just den delen av spelet och via det får de sina chanser. Det blir en jämn match och jag tror Polen har en god chans att gå vidare.

Cristiano Ronaldo är superstjärna i fotboll.
Polen vs CR7 i kvartsfinal. Cristiano Ronaldo är superstjärna i fotboll. Cristiano Ronaldo

Slovaken Ondrej Duda och ungraren Nemanja Nikolic är redan på väg att ansluta sig till Legias trupp inför nästa säsong, men laget väntar ännu på sin polska trio. Att det går bra för lagets nyckelspelare vid EM kan på sikt bli problematiskt för Legia.

– Chansen är stor att de försvinner till större klubbar inom kort och fortsätter sina karriärer i ett bättre lag. Det kan gott hända att fyra-fem spelare som lirat i EM plötsligt inte spelar för oss längre. Vi har säsongens viktigaste matcher framför oss direkt i början med Champions League-kvalet så det kan potentiellt bli lite jobbigt när vi behöver ha bra spelare.

I Champions League-kvalet möter Legia på motstånd från Bosnien och Hercegovina. Den 12 och 19 juli spelas dubbelmötet i den andra kvalomgången mot Zrinjski Mostar.

Tuffa EM-resenärer väntar i VM-kvalet

Förutom höstens viktiga matcher med Legia laddar Hämäläinen också för VM-kval med det finska landslaget. För Hämäläinen inleds jakten på en plats vid VM-slutspelet 2018 på hemmaplan.

– Åbo och Kosovo, jo visst. Vår första chans att ta tre poäng och få en flygande start på kvalet och sen bara fortsätta ånga på. Vi hoppas alla på det, säger Hämäläinen.

Kasper Hämäläinen i landslagsfärgerna.
Hämäläinen inleder VM-kvalet hemma i Åbo mot Kosovo Kasper Hämäläinen i landslagsfärgerna. Bild: All Over Press Kasper Hämäläinen

Han är ändå medveten om vilken tuff uppgift Hasse Backes landslag står inför när samtliga lag i gruppen (förutom Kosovo) varit involverade i sommarens EM.

– Det är kvalitetsländer vi har i gruppen, de har många lyckats riktigt bra i EM. Men ser man på Island så ger det hopp också för vår egen del. Det finns chanser att vi kan nå VM, vi behöver bara en riktigt bra start så kan vi få upp samma anda som Island. Det krävs något i den stilen för små länder att komma vidare, tror Hämäläinen.

Se polackernas kvartsfinal, torsdagen den 30 juni, Polen – Portugal, TV2 och Arenan 21.20 – 00.20

Läs också