Hoppa till huvudinnehåll

Ni minns Yle med värme – läs några minnen här

Den stora rollen spelas in 1954. Fr.v. Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus
Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus spelar in Runar Schildts pjäs Den stora rollen år 1954. Den stora rollen spelas in 1954. Fr.v. Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus Bild: Yle/Ruth Träskman Sveriges Radio Drama,uppvisningar,1950-talet,program (radio- eller tv-program),den stora rollen

Vår svenskspråkiga publik har skickat in ett fyrtiotal personliga minnen från Yles gångna årtionden. Gemensamt för flera av insändarna är att ni upplever er delaktiga i vår produktion – att Yle finns där för er.

Spännande tävlingar och fina priser

I ett av Yle-minnena beskriver en kvinna hur hon som 15-åring under 1960-talet ivrigt deltog i en tävling som arrangerades i radioprogrammet Braskväll hos Ingrid. Hon vann en en resa till storstaden Helsingfors och fick som ung skärgårdsflicka möjligheten att upptäcka Borgbacken, besöka Svenska teatern och se Sound of Music. Kvinnan beskriver hur upplevelsen påverkat henne:

Händelsen, som ju möjliggjordes genom radiolyssnandet, revolutionerade min tillvaro på många sätt. Den gav mig bekräftelse och självförtroende...

Flera minnen handlar om de tävlingar Yle har arrangerat genom åren och de priser de lyckliga vinnarna fått: “Minns att jag fick ett pris en gång. Det var en sagobok och det stod ‘med hälsningar från Aagot Nysten [Jung]’.“

Aagot Jung, 1989
Aagot Jung ledde programmet I trädgården under ett tjugotal år från och med 1970-talet. Aagot Jung, 1989 Bild: Yle bildtjänst, Kalevi Rytkölä 1989

En lyssnare skriver:

Mina drömmar gick i uppfyllelse då jag en dag lyckades vinna något slags av gåttävling, och mitt namn lästes upp på radio.

Musikens enande kraft

Förutom tävlingarna har också radiokanalernas musikprogram engagerat finländarna. En minns programmet Min musik med Camilla Kivivuori och glädjen i att själv få göra sin röst och musiksmak hörd i sändningen: “Det programmet engagerade Radio Vegas lyssnare i hela Svenskfinland.” Min musik finns bevarat på Yle Arenan. Här kan ni lyssna på ett avsnitt utvalt av Camilla Kivivuori själv!

Musikredaktionen fr.v. Eva Frantz, Kjell Ekholm, Gunilla Ginström, Georg Wallgren, Bengt Bergqvist, Hans Johansson, Camilla Kivivuori, Hans-Åke Manelius, Benny Törnroos och Mårten Holm. På bilden saknas Dan Eskil Jansson och Henrik Svahn.
På bilden ser ni Radio Vegas musikredaktion år 2010. Musikredaktionen fr.v. Eva Frantz, Kjell Ekholm, Gunilla Ginström, Georg Wallgren, Bengt Bergqvist, Hans Johansson, Camilla Kivivuori, Hans-Åke Manelius, Benny Törnroos och Mårten Holm. På bilden saknas Dan Eskil Jansson och Henrik Svahn. Bild: Svenska YLE musikredaktionen

Det är flera som uppskattar möjligheten att påverka radiokanaleras musikprofil, men också att få ta del av andra lyssnares musikval: “Dessa program [Barnens gåva i toner, Smultronstället och Wiikend] har påverkat min musiksmak för all framtid.”

Flera minns barnprogrammen i radio och tv och musiken är också betydelsefull i många av dem. Barnens gåva i toner nämns vid upprepade tillfällen och en kvinna kommer ihåg hur hon som barn fick möjligheten att uppträda för radiopubliken:

Jag ringde in och sjöng ‘Tonight’ med NKOTB. Min mamma och pappa jobbade ute i ladugården och hörde en bekant röst. Den blyga dottern sjunger i radion!

Här kan ni läsa mera om Ole Holmberg som bland annat ledde Barnens gåva i toner.

I ett Yle-minne berättar en kvinna om sina besök i Radio X3M:s studio i Vasa, och det direkta inflytande programledarna Magnus Hansén och Nicke Aldén fick på hennes liv: “Jag är evigt tacksam till dessa två underbara människor och hur klyschigt det än är, så kan jag säga att de räddade mitt liv just då!”

Ordet: Musik
Magnus Hansén och Nicke Aldén leder podden Ordet på Yle Radio X3M. Ordet: Musik Bild: Yle/Petter Sandelin ordet

Den direkta, personliga kontakten till programmen och programvärdarna syns också i flera minnen. En kvinna minns exempelvis hur hon som barn fått delta som studiopublik vid inspelningen av radioprogrammet Lekstugan:

Då och då tog vår mamma med oss till Hankens festsal där programmet radierades. Det var olidligt spännande att vara med. Då sändningen började skulle man vara så tyst att man kunde höra en knappnål falla, sa Åke Romantschuk.

I nittio år har Yle gett utrymme för finländarnas röst i tävlingssammanhang, som musikaliska inslag och genom direkt dialog. Det här vill vi fortsätta med också i framtiden!

Ta del av berättelserna och minnena som kommit in på svenska och på finska. Läs också mera om projektet med Yle-minnena här.

Mitt. Ditt. Vårt. - Yle 90 år

Elävä Arkisto - 90 år på 90 bilder

 • Yle fyller 90 år - mediernas brytningstid fortgår

  Yle firar sin bemärkelsedag med finländarna.

  Yle fyller 90 år fredagen den 9 september och firar sin bemärkelsedag tillsammans med finländarna. Festdagen hörs och syns på många olika sätt på Yles kanaler bland annat som publikens önskeprogram och diskussioner, och i seminariet Yle Forum som behandlar det viktiga temat yttrandefrihet.

 • Vår gemensamma väg – Yle genom årtiondena

  Yle har funnits till för finländarna i 90 år.

  Yle har funnits till för finländarna i hela 90 år. Verksamheten började med radiosändningar och har under nio årtionden formats i takt med det finländska samhället.

 • Lauri Kivinen: En komplicerad värld behöver yttrandefrihet

  Vi arbetar för att Yle ska må väl också om 90 år.

  Människan har i dag mera information till hands än någonsin tidigare i historien, men på samma gång är yttrandefriheten verkligt hotad, skriver Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

 • Yle och finländarna har delat vardag och fest i 90 år. Följ med på en tidsresa genom de gångna årtiondena!

  Yle firar sin 90-årsdag den 10.9 på Helsingfors Musikhus.

  Vi firar Yles händelserika historia tillsammans med finländarna den 10 september i Helsingfors Musikhus. Sändningen Mitt.Ditt.Vårt. – Yle 90 inleds kl. 18.30 och innehåller bland annat publikens och framstående artisters och skådespelares personliga Yle-berättelser och -minnen. Under tidsresan uppmärksammar vi flera bekanta, glada, humoristiska och berörande stunder genom bolagets årtionden.

 • Ni minns Yle ur livets alla skeden

  Bäst minns publiken Yles barn-, ungdoms- och musikprogram.

  Ni är ett fyrtiotal svenskspråkiga tittare och lyssnare som tillsammans har kommit ihåg över sextio av Yles tv- och radioprogram genom tiderna. Minnena är unika men ni har också några gemensamma favoriter. Av de uppmärksammade programmen riktar sig flera till barn, många är familjebetonade och musiken är ett återkommande tema.

 • Radiogudstjänster i 90 år

  Yle har sänt gudstjänster i radio i 90 år.

  Yle har sänt radiogudstjänster både på svenska och finska i 90 år. Jubileet firas med festgudstjänst i Johanneskyrkan i Helsingfors, samma kyrka där den första radierade gudstjänsten sändes den 12 september 1926.

 • Skål för Radioteatern, en aktiv 90-åring!

  Hur har Radioteatern låtit under sina 90 år?

  Radioteatern fyller 90 år och Janina Jansson funderar på hur föreställningarna har låtit under decennierna som gått. Och var man står i dag.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Merja Ylä-Anttila

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • I månstudion följde man Apollo 11 och månpromenaden 1969

  Hela Finlands befolkning väntar på månlandningen.

  Hela Finlands befolkning sitter och väntar med spänning på månlandningen den 20 juli 1969, tillsammans med Juhani Westman i radio och månstudion med Ralf Friberg och Börje Hielm i TV. Det röks mycket när man väntar på att Örnen skall landa.

 • Vi på Lilla Torget

  Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

  I de vackraste färger får vi se och höra glada barn sjunga med Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.