Hoppa till huvudinnehåll

Samma kristna by i Libanon angreps på nytt av självmordsbombare

Armén har nu slagit en ring runt Al-Qaa som ligger i ett distrikt invid den syriska gränsen i norra Bekaadalen i Libanon
Armén har nu slagit en ring runt Al-Qaa som ligger i ett distrikt invid den syriska gränsen i norra Bekaadalen i Libanon Armén har nu slagit en ring runt Al-Qaa som ligger i ett distrikt invid den syriska gränsen i norra Bekaadalen i Libanon Bild: EPA/STR Libanon,Bekaadalen

Samma kristna by i Libanon som utsattes för flera självmordsattacker före gryningen på måndag morgon angreps på nytt av självmordsbombare på kvällen.

Terroristerna slog till mot byn Al-Qaa på kvällen då man skulle begrava fem bybor som dödades på morgonen tillsammans med tre självmordsbombare.

I kvällens attack skadades minst 13 personer medan fyra misstänkta självmordsbombare dödades.

En av självmordsbombarna utlöste sin sprängladdning invid en kyrka medan två andra angrep ämbetshuset i centrum av byn.

Nära den syriska gränsen

- Det förekom en sammandrabbning mellan armén och väpnade grupper utanför byn efter attackerna, säger en anonym militärtalesman.

Invånarna uppmanades sent på kvällen att förskansa sig inomhus och att skjuta alla främlingar eftersom det kunde finnas självmordsbombare eller beväpnade män kvar i distriktet.

Armén införde också utegångsförbud mot syriska flyktingar i området.

Den drabbade byn och distriktet omkring ligger nära den syriska gränsen och vägen från den syriska staden al-Qusayr till Bekaadalen i Libanon går genom byn.

Folk är på sin vakt

Ett ögonvittne berättar hur främmande män anlände till byn före gryningen på måndag.

- En muslimsk bybo gick ut för att tala med männen men de ville bråka, så mannens son sköt på männen med ett jaktgevär före explosionerna, säger Fadi Bsherrawi som hade stidigt upp tidigt på grund av den pågående muslimska fastemånaden ramadan.

- Vi har vakter hela tiden, byn är alltid redo och folk är på sin vakt , tillägger Bsherrawi.

Det är tillsvidsare oklart vem som låg bakom självmordsattackerna som har fördömts av alla politiska partier, även den shiamuslimska Hizbollahmilisen som kämpar på regeringens sida i grannlandet Syrien.

Myndigheterna misstänker att det var terroristgrupen IS som utförde attackerna eftersom IS har uppmanat jihadister att angripa "otrogna" under ramadan.

Attacker vanligtvis mot vägspärrar

Libanon har drabbats av en lång rad terrordåd under det över fem år långa inbördeskriget i Syrien.

Arméchefen Jean Khawaji säger att byar som Al-Qaa utgör "Libanons första försvarslinje mot terrorister."

Armén har gränsbevakare i Al-Qaa där de flesta invånare är kristna även om ett distrikt har en muslimsk majoritet.

Självmordsattacker har vanligtvis riktats mot arméns vägspärrar och baracker i området men det har vanligtvis varit ensamma angripare som har utfört dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes