Hoppa till huvudinnehåll

Simskolorna kämpar i varmt och kallt vatten

Simskola i sjön Dragsfjärden 2014
Simskolan i Dragsfjärd möttes av alger förra veckan. Bilden är en arkivbild. Simskola i sjön Dragsfjärden 2014 Bild: Yle/Monica Forssell folkhälsan i dragsfjärd

I sommar är risken stor att Åboland hemsöks av blågröna alger. Folkhälsans simskola i Dragsfjärd upplevde några kritiska dagar i mitten av juni när sjön övertogs av alger.

- Men i och med att vinden vände gick simskolan att genomföras, säger simkordinator Mari-Sofi Johansson.

Temperaturen på ytvattnet i insjöar som Dragsfjärden kretsar nu mellan 15 och 19 grader, enligt Finska Miljöcentralen SYKE. Vattnet är mycket lämpligt för blågröna alger, meddelar SYKE.

Blågröna alger vid en strandkant.
Blågröna alger har synts till i Borgå. Blågröna alger vid en strandkant. Bild: Yle/Gitte Laurell cyanobakterier (blågrönalger),alger,algblomning

Men vattentemperaturen råkar också sammanfalla med Folkhälsans senaste rekommendationer för hur varmt det måste vara för att en simlektion ska få hållas i vatten.

- Har vi under 15 graders temperatur i vattnet tar vi inte ut barnen därför att de har lättare att få hypotermi, säger Johansson.

Svårt att följa regler i havsvatten

De senaste somrarna har väderleken gjort tvära kast som satt sina spår i simskolornas deltagarlistor.

- Om vi inte haft alger har vi haft jättekallt vatten, säger Johansson.

Som värst har vattentemperaturen sjunkit till sex grader, men enligt Johansson förstår de flesta föräldrar att en utomhussimskola inte rår på vädret.

- Anmäler du dig till simskolan och betalar din avgift så får du den inte tillbaks för vi kan inte göra något åt vädret.

Temperaturen är låg i Kokongropen.
Simlärarna kollar vattentemperaturen och algbeståndet varje dag och meddelar deltagarna. Bilden är en arkivbild. Temperaturen är låg i Kokongropen. Bild: Yle / Hanna Othman kall sommar,badstränder

Enligt Hitis simombud Anna Fihlman är det svårt att följa rekommendationerna när barnen simmar i havet.

- I fjol var vi precis på gränsen nästan alla dagar, men föräldrarna var förstående och barnen var en kortare tid i vattnet.

Förberedda på alger

Folkhälsans lokalförening i Hitis erbjuder fyra simskolor i Högsåra, Rosala, Kasnäs och Hitis. Man uppskattar att sammanlagt 130 barn deltar i de fyra simskolorna årligen.

Vissa föräldrar kritiserade Hitis simskola för tre år sedan när algblomningen var mycket riklig. Då upplevde man att Hitis simskola inte kunde ordna en alternativ badplats tillräckligt fort vilket betydde att barnen främst fick hålla sig på torra land.
Enligt Fihlman har simskolan lärt sig sin läxa.

- Vi har förberett oss på att det kommer att komma flera liknande år. Vi kollar algläget oftare, och i värsta fall kan vi fara till badhuset. Men det är riktigt i värsta fall, om vi inte alls kan simma på de två veckorna det ordnas simskola.

Enligt Folkhälsan har de flesta simskolorna i Åboland en alternativ simstrand förberedd i fall då algbeståndet blivit allt för besvärligt.

Enbart Folkhälsan erbjuder utomhussimskolor i Åboland. Verksamheten består till stor del av frivilligarbete. Simskolorna har alltid blivit av, trots att man i vissa fall inte kunna ta sig ut i vattnet på grund av alger eller köld.

I år har alger påträffats vid Genböle simstrand på Kimitoön, på Själö i Nagu, i Merimasku i Nådendal och i Littois träsk i S:t Karins. SYKE varnar för kraftiga algblomningar i de finska havsområden, beroende av väderleken.