Hoppa till huvudinnehåll

Städskrubben ska vara i skick när hälsoinspektören kommer

Städskrubb
Hälsoinspektörerna tycker det är viktigt med ordning och reda i städskrubben. Städskrubb Bild: Yle/Veronica Montén slottsknektens stuga,skrubbar,Västnyland,Raseborg

”Ojdå! Välkommen! Får det vara kaffe?” Det är krögare Mikael Kokkonens spontana reaktion då hälsoinspektören kommer på besök.

Det första jag gör är att leta fram planen för egenkontroll som inspektören alltid frågar efter, berättar Kokkonen.

- I planen skriver vi upp till exempel kyltemperaturer, värmetemperaturer, mottagning av livsmedel och hygienprover.

Slottsknektens stuga
I Slottsknektens stuga serveras allt från smörgåsar och bakverk till mat. Slottsknektens stuga Bild: Yle/Veronica Montén kök,kockar,slottsknektens stuga,Raseborg,Västnyland

Det hör till att någon från företaget ska följa med då inspektören går sin runda. Om inspektören råkar dyka upp under restaurangens värsta rusningstid får hen vara god och vänta en stund.

- I köket kontrollerar inspektören till exempel att de anställda inte bakar bullar och handskas med kött på samma plats. Allting ska se snyggt ut. Det är viktigt för dem att sopsäckar, moppar och städskrapor inte ligger framme utan finns i städskrubben.

Mikael Kokkonen
Mikael Kokkonen är med och driver tre restauranger i Raseborg. Mikael Kokkonen Bild: Yle/Veronica Montén slottsknektens stuga,traktör,Västnyland

Inget får ligga på golvet i städskrubben

Det har visat sig att städskrubbar är något inspektörerna kontrollerar extra noggrant. Vår städskrubb har nog fått godkänt flera år, säger Kokkonen och ser sig omkring i det lilla rummet med moppar, papper, vattenkran och tvättmaskin.

Sopborstar
Inget får finnas på golvet i städskrubben. Sopborstar Bild: Yle/Veronica Montén slottsknektens stuga,Västnyland,Sopborste,Raseborg

I städskrubben gäller det att ha alla redskap och städartiklar upphängda på väggen eller prydligt placerade på hyllor. Dessutom ska det finnas tillgång till vatten i städskrubben. Ingenting får finnas på golvet, berättar Kokkonen.

Stor skillnad på inspektörerna

I stort tycker Kokkonen att det är bra att hälsoinspektörerna kollar upp att allt går rätt till i en restaurang men han ifrågasätter att olika inspektörer tar fasta på olika saker.

- Det är ju det här som är det värsta. Det är ganska stor skillnad. En inspektör tycker att något är i skick medan någon annan inte gör det.

Slottsknektens stuga
Slottsknektens stuga ligger alldeles intill Raseborgs slottsruiner. Slottsknektens stuga Bild: Yle/Veronica Montén slottsknektens stuga,Raseborg,Västnyland

Det finns också gånger Kokkonen har tyckt att inspektörerna har varit lite småpetiga.

- De kan tycka att det är jättedåligt om man har markerat något lite slarvigt i kylen, man har kanske skrivit någon förkortning eller skrivit en datum slarvigt.

Bakelser och kakor till salu på Slottsknektens stuga.
Vitrinen ska vara ren och fläckfri. Bakelser och kakor till salu på Slottsknektens stuga. Bild: Yle/Veronica Montén bakelser,läskedrycker,Västnyland,slottsknektens stuga,vitriner

Miljöhälsomyndigheterna införde för några år sedan det så kallade Oiva-systemet där företagare betygssätts med glada eller sura smilisar beroende på hur väl de sköter sig.

- Det är ju ett bra system, men det berättar ju inte alltid hela sanningen. Det är en massa punkter man ska följa och så får man ett visst vitsord för varje punkt. Men om man har en glad gubbe på 14 punkter och en sur på en punkt får man en sur gubbe som ett helhetsvitsord. Det är alltså inget medeltal och det är ju lite dåligt kanske.

För det mesta kommer inspektörerna oanmälda, men ibland kan de ringa i förväg, berättar Kokkonen.