Hoppa till huvudinnehåll

Störtade Egyptairs färdskrivare har reparerats

Det störtade passagerplanet var av samma typ som detta plan - en Airbus A320. Utredarna hoppas att de svarta lådorna kan ge svar på frågan om varför planet störtade
Det störtade passagerplanet var av samma typ som detta plan - en Airbus A320. Utredarna hoppas att de svarta lådorna kan ge svar på frågan om varför planet störtade Det störtade passagerplanet var av samma typ som detta plan - en Airbus A320. Utredarna hoppas att de svarta lådorna kan ge svar på frågan om varför planet störtade Bild: EPA/SPOT TR EgyptAir Flight 804,Egypten

Det störtade egyptiska passagerarplanets svarta låda - eller färdregistrerare - har nu reparerats, enligt olycksutredare i Egypten.

De svarta lådorna i olycksplanet MS804 bärgades ur Medelhavet för två veckor sedan. Både ljud- och färdregistratorn var i olag men nu har alltså färdskrivaren reparerats.

Utredarna hoppas att den kan ge vinkar om vad som var orsaken till att planet med 66 personer ombord störtade då det var på väg från Paris till Kairo den 19 maj.

Färdskrivare registrerar uppgifter om bland annat position, höjd, hastighet och färdriktning.

Den söndriga färdskrivaren frn oycksplanet bärgades i Medelhavet den 17 juni och har nu reparerats
Den söndriga färdskrivaren från olycksplanet bärgades i Medelhavet den 17 juni och har nu reparerats Den söndriga färdskrivaren frn oycksplanet bärgades i Medelhavet den 17 juni och har nu reparerats Bild: EPA/CIVIL AVIATION MINISTRY/HANDOUT Egypten,EgyptAir Flight 804

Olycksorsaken fortfarande oklar

- Tester har utförts och vi kan nu vara säkra på att flygets parametrar har registrerats på rätt sätt, säger utredningskommissionen i ett uttalande i Alexandria.

Olycksutredarna försöker också reparera planets ljudregistrator som sparar piloternas samtal med varandra och med flygledare.

Det är fortfarande oklart vad som gjorde att planet störtade, men den egyptiska luftfartsministern har sagt att terrorism är den mest sannolika orsaken.

IS misstänks

Ingen grupp har ändå tagit på sig skulden för olyckan och vrakspillor och kroppsdelar som har bärgats har inte heller gett några bevis på olycksorsaken.

Jihadistgruppen IS tog på sig skulden för bombattacken mot ett ryskt passagerarplan på Sinaihalvön i oktober då alla 224 personer ombord omkom, men IS har inte anmält sig skyldig till att MS804 störtade.

Franska åklagare har också inlett en brottsutredning eftersom det fanns 15 fransmän bland dem som omkom.